lifestyle
38

Evropljani do prije 8.000 godina nisu bili bijele kože

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Evropljani nisu oduvijek bili bijele kože, navodi se u novoj studiji magazina Science. Njihova blijeda koža, baš kao i druge karakteristike, poput visine i sposobnosti probave mlijeka, postoje tek posljednjih 8.000 godina.

Zapravo, boja njihove kože je proizvod "slagalice evolucije u različitim mjestima" širom Evrope. Naučnici su otkrili tri gena koji proizvode svijetlu kožu, a dva su odigrala ključnu ulogu u posvjetljivanju kože Evropljana u proteklih 8.000 godina.

Naučnici su prošle godine počeli sekvenciranje genoma drevnih populacija, te je otkriveno da su današnji Evropljani nastali miješanjem lovaca sakupljača i farmera iz najmanje tri drevne populacije u toku migracija na kontinentu.

Usporedbom ključnih dijelova DNK 83 osobe koje potječu iz drevnih vremena, a čiji su ostaci pronađeni u arheološkim nalazištima u Evropi, sa osobama iz današnje evropske populacije Iain Matheison sa Univerziteta Harvard i genetičar David Reich otkrili su gene koji su povezani sa pigmentacijom i preživjeli su prirodni proces selekcije. Prirodna selekcija je odigrala važnu ulogu u ovom kompleksnom procesu, a preživjeli su samo oni sa najboljim karakteristikama.

Stanovnici Evrope koji su došli iz Afrike prije 40.000 godina imali su mnogo tamniju kožu. Zapravo, lovci sa područja današnje Španije, Luksemburga i Mađarske prije oko 8.500 godina bili su dosta tamniji nego danas. Ipak, na krajnjem sjeveru kontinenta, gdje nema toliko sunca, i tada je vladala sasvim drugačija slika. Ostaci tijela iz perioda od prije 7.700 godina, pronađeni u Švedskoj, ukazuju na to da su tamošnji stanovnici imali plave oči i svijetlu kožu.

Kad su prvi stočari sa Bliskog istoka počeli dolaziti u Evropu, donijeli su oba gena za svijetlu put. Počeli su se ukrštati sa autohtonim lovcima sakupljačima koji su već živjeli na ovom području i proširili svoju genetiku, pa su stanovnici centralne i južne Evrope iz stoljeća u stoljeće postajali sve svjetliji.