lifestyle
0

Englezi vole romantične ljubavne priče

FENA
Prema istraživanju provedenom u Velikoj Britaniji na uzorku od 2.000 čitalaca, na popisu najpoželjnijih djela engleske književnosti gotovo su sve romantične ljubavne priče. Među omiljenim piscima našli su se Emily Brontë, Jane Austin i William Sheakspeare.

Studija "Ljeto ljubavi" otkrila je da najviše čitalaca u romanima traži dozu ljubomore, seksa i nasilja. Čitateljice žele da glavni lik uvijek bude zgodan, dok su suze, ranjena srca i fatalni nesporazumi dobrodošli. Sretan kraj je obavezan.

Istraživanje također donosi informacije da 40 posto žena čita romantične drame da bi se osjećale bolje, 15 posto iz nostalgičnih razloga, a 10 posto da nadoknadi vlastiti ne tako sjajan ljubavni život.

Studiju je nedavno, kako prenosi Guardian unlimited, naručio televizijski kanal UKTV za potrebe planiranja nove programske sezone. Gotovo svih dvadeset naslova na top listi zauzela su kapitalna djela engleske književnosti.

"Nevjerojatno je vidjeti kako te priče, napisane davno, plijene pažnju gledalaca 21. stoljeća", rekao je Richard Kingsbury, direktor UKTV Drama, naručilac studije.

"Otkrili smo da je romantična TV drama vrhunski mamac za naše gledaoce, a naročito vrhunski producirane kostimirane drame kao što je djelo 'Ponos i predrasude'".

Prvih deset mjesta zauzela su sljedeća djela: "Orkanski visovi" Emily Brontë (1847) ,"Ponos i predrasude" Jane Austen (1813) , "Romeo i Julija" Williama Shakespearea (1597), "Jane Eyre" Charlotte Brontë (1847), "Zameo ih vjetar" Margaret Mitchell (1936) ,"Engleski pacijent" Michaela Ondaatjea (1992), "Rebecca" Daphne du Maurier (1938), "Doktor Živago" Borisa Pasternaka (1957), "Ljubavnik Lady Chatterley" D. H. Lawrencea (1928) i "Daleko od bjesomučne gomile" Thomasa Hardyja (1874).