česta kod žena
195

Dr. Mustafa Bazardžanović, specijalista urologije: Upala mokraćnog mjehura i kako je tretirati

Mr.med.sci.dr Mustafa Bazardžanović,  specijalista urologije
Mr.med.sci.dr Mustafa Bazardžanović, specijalista urologije
Infekcije mokraćnog mjehura su česte u žena, posebno u reproduktivnom i ranom postmenstrualnom periodu.

Glavni razlog učestalosti urinarnih infekcija u žena je specifična anatomija i kratkoća mokraćne cijevi. Bakterije iz rodnice mogu putovati u mokraćnu cijev i u mjehur. Žene često dobivaju upalu mjehura nakon spolnih odnosa, vjerojatno stoga, što je tijekom odnosa ozlijeđena mokraćna cijev. Ponavljane infekcije mjehura u žena rijetko su uzrokovane abnormalnom povezanošću između mjehura i rodnice (vezikovaginalnom fistulom) koja može uzrokovati samo te simptome, bez ikojih drugih.

Infekcije mokraćnog mjehura u muškaraca su rjeđe i obično započinju s infekcijom mokraćne cijevi koja se širi u prostatu a zatim u mjehur. S druge strane, infekciju mokraćnog mjehura može izazvati i uvođenje katetera ili drugog instrumenta tijekom hirurškog zahvata. Najčešći uzrok ponavljanih infekcija mokraćnog mjehura u muškaraca je trajna bakterijska infekcija prostate. Premda antibiotici brzo uništavaju bakterije u mokraći koja se nalazi u mjehuru, većina tih lijekova ne može prodrijeti dobro u unutrašnjost prostate te svladati infekciju na tom mjestu. Posljedica je toga da nakon prestanka antibiotskog liječenja, bakterije koje zaostaju u prostati ponovno inficiraju mokraćni mjehur.

Rijetko se razvija nenormalna povezanost između crijeva i mokraćnog mjehura (vezikoenterična fistula), koja omogućuje bakterijama koje stvaraju plin, ulazak u mokraćni mjehur. Ovakve infekcije mogu stvoriti mjehuriće zraka u mokraći (pneumaturija). Infekcije mokraćnog mjehura obično izazivaju čestu, neodoljivu potrebu za mokrenjem i pečenje ili bol tokom mokrenja. Bol se obično osjeća iznad stidne kosti i često također u slabinama. Mokraća je često zamućena i sadrži vidljivu krv u oko 30% ljudi. Ponekad, simptomi nestaju bez liječenja. Ponekad, infekcija mokraćnog mjehura ne izaziva simptome pa se otkrije slučajno prilikom pregleda mokraće (sedimenta) iz nekog drugog razloga. Infekcije mokraćnog mjehura bez simptoma su osobito česte u starijih ljudi, u kojih se kao ishod može razviti i inkontinencija (nemogućnost zadržavanja) mokraće.

Najčešći uzročnik urinarnih infekcija je Escherichia coli te bakterije koje se mogu naći u stolici i vaginalnom iscjetku u žena. Karakteristika ovih bakterija je da imaju "hvataljke" na površini koje im omogućavaju da se usidre u sluznicu i izazivaju upalna stanja.

Cilj liječenja da se bakterije koje su uzrokovale upalu odstrane iz organizma ali i da se spriječi ponovljena infekcija. Liječenje u žena traje znatno kraće u odnosu na mušku populaciju.

Pored pojačanog unosa tečnosti u organizam, što predstavlja prvu mjeru, u liječenje se uključuje antibiotska terapija kao i lijekovi koji sprečavaju vezivanje bakterija za sluznicu.

D-manoza je lijek koji se počeo koristi u kliničkoj praksi unazad par desetina godina, a ima za cilj vezanje za "hvataljke" bakterija i na taj način se ubrzava eliminacija bakterija iz organizma.

Cystostop je lijek koji sadrži D-manozu, ekstrakt lista breze, vitamine A i D3. Ekstrakt lista breze ima diuretski efekat, odnosno podstiče bubrege za pojačanim izlučivanjem urina, a dodatak A i D3 vitamina poboljšavaju odbrambeni odgovor organizma.

Doza od 2 g klinički je dokazana kao djelotvorna. Cystostop se uzima 3 puta dnevno u trajanju od 8 dana. Liječenje može trajati i duže ili kraće ovisno o težini infekcije. Cystostop se može uzimati za prevenciju cistitisa 1x dnevno. Lijek dolazi u formi granula topivih u vodi, sa okusom breskve. Može se koristiti kao inicijalna terapija bez potrebe za odlaskom kod ljekara.

Cystostop nema neželjenih reakcija kao niti značajnih kontraindikacija.

Istraživanje koje se sprovedeno u Bosni i Hercegovini na 236 bolesnika sa izolovanom Escherichom coli u urinu je pokazalo dobar klinički odgovor, smanjenje tegoba i vraćanje normalnim aktivnostima u značajnom broju ispitanika.