biljni preparati
1.1k

Dr. Emina Dedagić, specijalista pneumoftiziolog: Sve o vrstama, uzrocima i terapiji kašlja

Dr. Emina Dedagić, specijalista pneumoftiziolog
Dr. Emina Dedagić, specijalista pneumoftiziolog
Kašalj (lat.tussis) je iznenadni i često ponavljajući proces koji pomaže u čišćenju disajnih puteva od sekreta, iritansa, stranih čestica i mikroorganizama.

Kada postoji blokada ili iritacija u grlu ili gornjem dijelu bronhalnog stabla, centar u produženoj moždini koji reguliše refleks kašlja, pokreće mehanizme u disajnom sistemu, koji će ih održati prohodnim. Kašalj je prirodni automatski refleks, vrlo često spontano prolazan, međutim, produženi i nekotrolisani kašalj koji traje duže od 7 dana, praćen pogoršavanjem općeg stanja, zahtijeva posjetu ljekaru. Navedeno stanje može biti posljedica infekcije respiratornog trakta uzrokovane prehladom, akutnim bronhitisom, upalom pluća, hripavcom, gripom, pušenjem ili zdravstvenim problemima kao npr. astma, alergija, tuberkuloza ili rak pluća.

Razlikujemo suhi nadražajni kašalj, i produktivni kašalj uz iskašljavanje oskudnog bjeličastog sadržaja, ili onaj s obilnim iskašljavanjem obojenog gustog sadržaja.

Postoje tri vrste kašlja prema dužini trajanja. Akutni kašalj traje do 3 sedmice, subakutni od 3 do 8 sedmica, i hronični više od 8 sedmica.

U većini slučajeva, akutni kašalj, odnosno kašalj kraći od tri sedmice nastaje zbog obične prehlade. Vrlo često ga prati svrbež u grlu, bol u grudnom košu, curenje nosa i zapušenost gornjih disajnih puteva. Konstantno kašljanje izaziva nelagodu, značajno remeti kvalitet života, te može pogoršati opće stanje organizma.

Hronični kašalj zahtijeva oprez i obilježje je mnogih uobičajenih respiratornih bolesti (npr. hronične opstruktivne plućne bolesti, astme i bronhiektazija) i nekih uobičajenih nerespiratornih stanja (npr. gastroezofagealnog refluksa i rinosinuitisa), a može biti i glavni simptom pacijenata s nekim rjeđim oboljenjima (npr. idiopatska plućna fibroza i eozinofilni bronhitis). Kašalj je također naveden kao nuspojava mnogih lijekova, ali se najčešće povezuje sa upotrebom ACE inhibitora.

Kašalj može biti uzrokovan i zagađenjem zraka uključujući duhanski dim, nadražujuće plinove i vlagu u kući, gdje su efekti lošeg kvaliteta zraka na zdravlje ljudi dalekosežni, ali prvenstveno utiču na respiratorni sistem.

Kako bi lijekar mogao odrediti uzrok kašlja, važni su anamnestički podaci pacijenta, odnosno koliko kašalj traje, eventualne promjene u karakteru kašlja, okidači (npr. hladan zrak, položaj tijela ili doba dana), te da li je kašalj praćen povišenom tjelesnom temperaturom, poremećajem općeg stanja ili bolom u grudnom košu.

Pacijenti koji pate od prehlade praćene kašljem su najbrojniji među pacijentima sa različitim respiratornim oboljenjima, te simptomatsko liječenje biljnim preparatima, poput sirupa ima značajnu ulogu u bržem oporavku. Dužina trajanja navedene simptomatske terapije ovisi o tipu i težini bolesti, a u prosjeku ne bi trebala trajati duže od 5 dana.

Postoji mnogo biljaka koje mogu pomoći u ublažavanju kašlja i skratiti broj dana trajanja kašlja, te se zato u liječenju kašlja povezanog sa infekcijom i za ubrzani oporavak i podršku imunološkom sistemu često koriste preparati na biljnoj bazi.

Ovi preparati svoje terapijsko djelovanje pružaju uz pomoć različitih mehanizama djelovanja: ekspektoransi (pomažu izbacivanje sekreta), antitusici (pomažu u otklanjanju suhog kašlja), mukolitici (razrjeđuju sekret te olakšavaju njegovu eliminaciju iz disajnog puta), spazmolitici (smanjuju prekomjernu kontrakciju respiratorne muskulature) i demulcenti (oblažu sluznicu te na taj način štite osnovne ćelije ublažavajući iritaciju).

ADVANCIS® EXTRA COUGH RELIEF je sirup u čiji sastav ulazi sedam ekstrakata biljaka (timijan, islandski lišaj, zova, lavanda, bor, karanfilić i origano) označenih kao medicinske biljke.

Timijan - ekspektorans, spazmolitik sa antimikrobnim djelovanjem. Koristi se kod produktivnog kašlja i u kombinaciji sa drugim biljkama pomaže u poboljšanju simptoma povezanih s bronhitisom i infekcijama gornjih disajnih puteva.

Islandski lišaj – služi kao umirujuće sredstvo za simptomatsko liječenje iritacije ždrijela i suhog kašlja.

Zova - koristi se za ublažavanje ranih simptoma prehlade. Djeluje protuupalno, kao ekspektorans, smanjuje izlučivanje sekreta, djeluje antivirusno i antioksidativno.

Lavanda - pokazuje antiseptičko i antispazmolitičko djelovanje.
Bor - koristi se kao ekspektorans, antitusik sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i antiseptičkim svojstvima. Karanfilić - poznat je po svom anestetičkom, antiseptičkom, spazmolitičkom i antimikrobnom dejstvu, a djeluje kao ekspektorans.

Origano - djeluje antibakterijski, vrlo je koristan u slučajevima suhog kašlja ili uzrokovanog iritacijom respiratornog sistema, bronhitisa ili drugih plućnih oboljenja.

ADVANCIS® EXTRA COUGH RELIEF preporučuje se kod prvih simptoma kašlja, iritacija disajnih puteva te kod kašlja povezanog sa prehladom ili gripom, a mogu ga koristiti odrasli i djeca starija od 6 godina.

ADVANCIS® EXTRA COUGH RELIEF KIDS je prirodni preparat u obliku sirupa koji se preporučuje za ublažavanje suhog i produktivnog kašlja povezanog sa prehladom ili gripom kao i za jačanje imunološkog sistema a prilagođen je djeci od 4 do 12 godina. Preparat je prijatnog okusa, obogaćen vitaminom C te pruža trenutni osjećaj olakšanja kod djece.