Različite potrebe
192

Dnevni odmor u vrtiću: Roditelji u Sarajevu traže bolje uslove za djecu koja ne žele spavati

Piše: Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Način odgoja mališana u vrtićima oduvijek je bio jedna od najvećih briga roditelja, a uoči novog upisa mališana u ove odgojne ustanove brojni roditelji u Sarajevu požalili su nam se na praksu poslijepodnevnog odmora njihove djece. Mnogi traže bolje uslove za djecu koja ne žele spavati u vrtiću.

Kako nam je nekoliko roditelja kazalo, prilikom informisanja o vremenu predviđenom za poslijepodnevni odmor, dobili su oprečne informacije iz vrtića. U pojedinim vrtićima djeca koja ne spavaju vrijeme predviđeno za odmor provode s odgajateljicama na adekvatan način. S druge strane, u nekim vrtićima sva djeca moraju spavati i ležati jer nemaju prostorne kapacitete da ih odvoje.

"Na takav način djeca nisu adekvatno zbrinuta, niti se time zadovoljavaju njihove individualne potrebe. Moja petogodišnja kćerka već dvije i po godine nije zaspala preko dana, niti joj to treba. Nemoguće je da je ona jedino dijete u gradu koje ne spava preko dana", napisao nam je jedan čitatelj.

Vječita dilema

Iz JU Djeca Sarajeva priznaju nam kako je njihova vječita dilema da li dijete treba spavati u vrtiću ili ne. Prihvatanjem humanističke koncepcije u odgoju i obrazovanju, javni sarajevski vrtići prihvatili su pravo djeteta na izražavanje individualnosti u svemu pa i u potrebi za dnevnim odmorom.

Tako je ustanova Djeca Sarajeva prije nekoliko godina iz pravilnika o kućnom redu izbacila termin "spavanje".

"Od 12:30 do 14:00 sati je vrijeme predviđeno za poslijepodnevni odmor. Za djecu koja u tom periodu nemaju potrebu za odmorom neophodno je osigurati adekvatan prostor, sredstva, materijale i isplanirane aktivnosti, čime će biti zadovoljene njihove individualne potrebe, ne kršeći prava ostale djece na odmor", navodi se u pravilniku.

Međutim, nemaju svi vrtići osigurane odvojene prostorije i dodatno stručno osoblje koje bi moglo zabavljati djecu u vrijeme odmora.

Iz JU "Djeca Sarajeva" podsjećaju kako su u prijeratnom periodu imali 59 predškolskih ustanova te da je mnogo vrtića devastirano. U saradnju s nadležnim ministarstvom danas nastoje proširivati prostorne kapacitete, ali to nije uvijek moguće.

"Trenutno imamo oko 800 djece na listi čekanja za školsku 2018/2019. godinu i vjerujte bili bismo sretni kada bismo mogli imati odvojene sobe i dodatno stručno osoblje. U odgojnim grupama u skladu prema Pedagoškim standardima i normativima KS rade dva odgajatelja, jedan u prijepodnevnom terminu, a drugi u poslijepodnevnom periodu, tako da je odvajanje djece u drugu odgojnu sobu nezamislivo. Odgajatelji su odgovorni za rad s djecom ranog i predškolskog uzrasta i već na početku školske godine upoznaju roditelje o dnevnoj artikulaciji u toku boravka djeteta u vrtiću pa i o poslijepodnevnom odmoru koji je potreban svakom djetetu da se odmori i unaprijedi zdravlje i psihofizički razvoj, u skladu sa svojim individualnim osobenostima i uzrasnoj dobi", odgovorili su nam iz JU "Djeca Sarajeva".

Djeca žele odmor

Nadležni iz javnih sarajevskih vrtića dodaju kako kontinuirano raspravljaju o tome da li odgojne grupe u šestoj godini trebaju spavati ili ne. Podsjećamo, oni su tokom 2012. godine pokušali ispoštovati zahtjeve roditelja pa su djeca koja ne spavaju za vrijeme odmorala boravila u manipulativnim centrima, art centrima, centrima za opismenjavanje i slično. Međutim, kako kažu, dječiji bioritam i organizam je tražio vrijeme za mirovanje, odmor i ležanjem pa su djeca znala zaspati i na stolici. Prema riječima odgajatelja, djeci je nakon dinamičnih jutarnjih aktivnosti potreban odmor.

"Svakom djetetu prilazimo individualno, shodno njihovim potrebama, i naravno u dogovoru s roditeljima. Dijete je individua, njegove potrebe su različite. Djeca osjećaju i žele da se odmaraju. Odgajatelji svakodnevno pričaju priče, puštaju laganu uspavanku. Djeca prelistavaju slikovnice odmarajući se, a donesu i omiljenu igračku pa čak i ležeći pogledaju primjereni omiljeni crtani film", pojašnjavaju iz JU Djeca Sarajeva.

Brojna stručna istraživanja pokazala su kako potrebe djece za dnevnim odmorom nisu jednake. Pojedina djeca nemaju razvijenu naviku spavanja preko dana, zbog čega im ova aktivnost najčešće stvori otpor prema vrtiću, slažu se pedagozi.

Iako javni vrtići u glavnom gradu naše zemlje još nisu spremni u potpunosti iznaći optimalno rješenje za ovu situaciju, čini se kako su iskustva odgajatelja o potrebama djece za odmorom drugačija od onih koja imaju roditelji. Dok čekaju na proširenje prostora i kapaciteta u vrtićima, roditelji u Sarajevu primorani su prihvatiti sadašnju praksu u vrtićima, pronaći javni vrtić s odvojenom prostorijom za igru ili izdvojiti novac za privatni vrtić.