lifestyle
7

Djevojčice ranije nego ikad ulaze u pubertet

Klix.ba
Nova studija je pokazala kako djevojčice ranije nego ikada ulaze u pubertet, a razlog tome je povećana stopa pretilosti među djecom.

Američki istraživači su otkrili da kod djevojčica bjelkinja grudi počinju rasti kada imaju otprilike devet i po godina, odnosno nekoliko mjeseci ranije nego što je to bio slučaj u 1990-im godinama. Djevojčicama afroameričkog porijekla grudi se počinju razvijati čak i ranije, prije nego što napune devet godina, prenosi Daily Mail.

Istraživači su proučavali podatke vezane za 1.200 američkih djevojčica, te su ustanovili kako afroameričkim djevojčicama grudi počinju rasti kada imaju osam godina i 10 mjeseci, latinoameričkim djevojčicama u dobi od devet godina i četiri mjeseca, a bjelkinjama i Azijatkinjama sa devet godina i osam mjeseci.

Ustanovljeno je kako bijele djevojčice ulaze u pubertet četiri mjeseca ranije nego 1997. godine. Razlog ovome je, navode stručnjaci, veći broj pretile djece, usljed čega djevojčicama ranije počinju rasti grudi.

Postoje i teorije koje govore da pretilost ubrzava biološki sat, odnosno da višak masnog tkiva potiče tijelo da proizvodi hormone koji ranije dovode do puberteta. Ima, međutim, i oprečnih mišljenja, prema kojima pretilost nije razlog ranijem pubertetu, već su to razne hemikalije, ali i uloga okoline u životu djeteta.

Raniji ulazak u pubertet, pak, donosi i veći rizik od različitih oboljenja, a ta djeca također imaju tendenciju da ranije počnu sa seksualnim odnosima i konzumiranjem alkohola, naveli su stručnjaci.