Zdravlje
2

Izbjegnite pretilost konzumiranjem pet obroka dnevno

Klix.ba
Istraživanje je pokazalo da će djeca održati normalnu kilažu i izbjeći pretilost ukoliko imaju redovno pet obroka dnevno. Podrazumijeva se da se na trpezi moraju naći zdravi i količinski umjereni obroci.

To podrazumijeva doručak, ručak, večeru i dva međuobroka. Istraživanje provedeno u Finskoj na 4.000 djece je pokazalo da pretilost vreba one koji preskaču doručak. Redovna ishrana također smanjuje indeks tjelesne mase (BMI).

Pokazalo se da redovnim konzumiranjem pet obroka dnevno djeca koja čak imaju i genetsku predispoziciju da budu pretila, zapravo nisu bila teža od svojih vršnjaka. Ljekari također tvrde da Britanija ima najvišu stopu pretilost kod djece u Evropi.

Pretilost je jedan od najvećih uzročnika raznih bolesti u djetinjstvu. Ona povećava rizik od dijabetesa dva, stme i poteškoća u disanju prilikom sna.

Istraživanje također pokazuje da će djeca biti pretila ukoliko su majke tokom prvih 20 sedmica trudnoće dobile više od sedam kilograma. Ovo istraživanje je objavljeno u nekoliko stručnih časopisa širom svijeta.