Podrška ambasada
171

Diplomatski zimski bazar postavio novi rekord, prikupljeno 200.000 KM za djecu u BiH

Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U subotu, 9. decembra 2017. godine, skoro 40 ambasada, 70 nevladinih organizacija i izlagača iz cijele BiH su se udružili za tradicionalni Diplomatski zimski bazar u dvorani Mirza Delibašić na Skenderiji.

Taj dan je prikupljeno nevjerovatnih 200.000 KM koje će se podijeliti na dvadeset dobrotvornih organizacija koje rade sa i pružaju podršku djeci i mladima sa različitim potrebama u Gračanici, Doboju, Mostaru, Grahovu, Šamcu, Foči, Zenici, Tuzli, Gacku, Banja Luci, Sarajevu i drugim dijelovima BiH.

“Još jednom želimo zahvaliti našim sponzorima koji su pomogli da pokrijemo sve troškove održavanja Bazara, tako da smo, zahvaljujući tome, bili u mogućnosti dati i više novca djeci sa potrebama. Posebno želim pomenuti naše najveće sponzore ove godine: EFT, Mineco i Grad Sarajevo, kao i Vladu Kantona Sarajevo, koja je omogućila da dvoranu u Skenderiji dobijemo bez naknade”, izjavila je Caroline Ferguson, supruga britanskog ambasadora i predsjednica organizacionog odbora Bazara.

Sandra Horowitz, supruga zamjenika američke ambasadorice u BiH, koja već dvije godine pomaže u organizaciji Bazara dodaje: "Hvala također svim ambasadama i nevladinim organizacijama, kao i izlagačima koji su učestvovali na Bazaru, kao i svima koji su kupili karte te podržali Bazar – bez svih vas mi ne bi mogli podržati ovako veliki broj djece ove godine."

Za Annaritu Lippiello, suprugu italijanskog ambasadora i novu članicu organizacionog odbora, pomaganje djeci sa potrebama u BiH je izuzetno važno.

"Bila mi je čast prošle godine posjetiti organizacije koje podržavamo i vidjeti kakvu razliku donacije prave – bez izuzetka, sve ove organizacije su neopjevani heroji ove zemlje, a rad koji oni obavljaju je inspirativan i pravi stvarnu razliku u životima onih kojima pomažu. Za mene je to bilo iskustvo koje otvara oči i motiviše za dalji rad. Zaista nam je drago što ćemo podržati 20 dobrotvornih organizacija ove godine, diljem BiH, a posebno smo se potrudili da podržimo i one koje nisu u većim gradovima i koje nisu korisnici velikih projekata", kazala je Lippiello.

Prošlogodišnji Bazar kod Caroline Ferguson i Sandy Horowitz budi pomiješana osjećanja, jer im je to posljednji koji su organizovale. Na tu temu, Caroline je izjavila: "Ovo je bio moj četvrti Bazar i drago mi je što ga ostavljamo sa tako velikim postignućem, te da ćemo obaveze predati sjajnom novom organizacionom odboru, koji predvode Martina Field Klisović, Zsofia Kuzsenda Sinno, i Annarita Lippiello. Ja sam lično uživala u radu sa tako inspirativnim i sjajnim ljudima, i ako ništa drugo, Bazar je dokaz da se mnogo toga može postići ako se radi zajedno".