lifestyle
5

Danski magazin finansira narkomane

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Ovisnici o drogi u Danskoj dobili su priliku da zarade prodajući na ulici izdanja magazina "Illegal!". Ovim potezom pokretači magazina se nadaju da će narkomane odvratiti od kriminala i prostitucije, s obzirom da im omogućavaju legalan način dolaska do novca.

Magazin o drogi i kulturi pokrenuo je Michael Lodberg Olsen, koji otvoreno priznaje da je svjestan kako će ovi prodavači svoju zaradu iskoristiti da kupe još droge.

"Ovaj potez ima dva cilja: prvo želimo pomoći dekriminalizaciji ovisnika o drogi, a uz to želimo da im damo priliku da zarade kako bi se smanjili slučajevi kriminala i prostitucije", objasnio je Lodberg Olsen za AFP.

Na naslovnici posljednjeg izdanja nalazio se naslov: "Najbolja alternativa felaciju na ulici". U magazinu se nalaze priče o propustima rata protiv droga, dekriminalizaciji teške zloupotrebe droga u Portugalu, koja je proglašena uspješnom, kao i lista od 20 najopasnijih vrsta droga.

Na reklamnim flajerima koji su kačeni na vjetrobranska stakla stajalo je: "Ispraznite automobil prije nego što mi to učinimo. Pozdrav od kriminalizovanih ovisnika o drogi".

Pokretači ove kampanje se nadaju da će ovisnost o drogi postati problem zdravstvene struke, a ne pravosudnog sistema. Procjenjuje se da jedan ovisnik koji krađom finansira svoje loše navike mjesečno društvo košta pola miliona kruna (oko 67.000 eura).

Magazin košta 30 kruna, a prodavač od toga zarađuje 20.

"Mnogi od onih koji jedva spajaju kraj s krajem bez okretanja krivičnim djelima su ovisnici o heroinu", kaže Lodberg Olsen. On procjenjuje da jedan ovisnik o heroinu djevno pokroši 300 do 600 kruna na droge. Za ovisnike o kokainu troškovi su mnogo veći, od 4.000 do 7.000 kruna dnevno, zbog toga je praktično nemoguće da se finansiraju samo prodajući časopise.

Druga strana priče je kako učiniti da ovisnici ostanu predani svom novom poslu, jer je to mnogo lakše reći nego učiniti.