{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Amsterdam: Alkoholičari plaćeni pivom za čišćenje ulica

20.11.2013. u 10:19
0
29
Amsterdam: Alkoholičari plaćeni pivom za čišćenje ulica
0
Amsterdam: Alkoholičari plaćeni pivom za čišćenje ulica
Foto: AFP
Kako bi održao ulice čistim, grad Amsterdam je unajmio hronične alkoholičare. Za pet limenki piva, duhan i 10 eura dnevno oni čiste ulice u okviru novog projekta koji suzbija asocijalno ponašanje zapošljavanjem ovisnika.
Alkoholičari počinju svoj radni dan u devet sati ujutru, sa dvije limenke piva umjesto metle. Posao završavaju u 15 sati, također uz limenku piva. Na raspolaganju im je i topli obrok, uz koji također dolaze dvije limenke piva.

Fondacija Rainbow svakom alkoholičaru koji se pojavi na poslu uruči pivo, 10 eura i pola pakovanja duhana.

"Ova grupa hroničnih alkoholičara uznemiravala je amsterdamski Oosterpark svojim tučama, bukom i dobacivanjem ženama. Sada 20 alkoholičara radi na amsterdamskim ulicama. Podijeljeni su u dva tima i rade tri dana sedmično. Cilj je držati ih okupiranim, kako više ne bi izazivali nevolje", rekla je Gerrie Holterman, voditeljica projekta.

Holterman smatra kako svi imaju koristi od projekta, budući da su ulice čiste, a alkoholičari zaposleni i sretni.

Ovisnici kažu kako ne bi učestvovali ukoliko ne bi dobili pivo.

"Alkohol nam je potreban kako bismo funkcionisali. To je problem hroničnog alkoholizma", kaže 45-godišnji Frank, jedan od učesnika projekta.

"Nisu više u parku, manje piju, jedu bolje i čine nešto korisno kako bi bili okupirani tokom dana", kaže Holterman.

Alkoholičari, koji dobrovoljno učestvuju u projektu, kažu da su sretni što su tu, jer su njihovi životi dobili neku strukturu.

Fondacija Rainbow pokrenuta je prije 35 godina kako bi pomogla ovisnicima o heroinu. U jednom od svojih projekata pokrenuli su niz prostorija koje su ovisnicima omogućile da se drogiraju u sigurnom okruženju, a pokrenuli su i "podzemne turneje" u kojima bivši ovisnici vode turiste po njima važnim lokacijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: