PROMO
184

Daikin: Kako izbjeći alergene u zatvorenom prostoru?

Razvoj moderne tehnologije i industrije nesumnjivo su pridonijeli povećanju globalnog zagađenja životne sredine.

Iako ne možemo mnogo utjecati na zagađenje vanjskog zraka, postoji puno načina na koje možemo poboljšati kvalitet zraka u zatvorenom prostoru.

Statistika pokazuje da većinu svog vremena provodimo u zatvorenom prostoru - čak do 90% svog života. Također, poznato je da 9 od 10 ljudi širom svijeta živi na mjestu gdje nivo kvaliteta zraka nije u okviru vrijednosti koje je propisala Svjetska zdravstvena organizacija.

Nedostatak svježeg i čistog zraka može uzrokovati mnoge zdravstvene probleme, koji u početku možda nisu opasni, ali zasigurno stoje na putu do našeg krajnjeg cilja da vodimo zdrav način života.

Među potencijalnim zdravstvenim problemima koji je možda i jedan od najkritičnijih jeste alergija. Najčešći oblik je alergijski rinitis, uzrokovan reakcijom imunološkog sistema na alergene iz zraka, kao što su polen, prašina i druge štetne čestice. Ova vrsta alergije pogađa i do 40% populacije širom svijeta.

Iako simptomi alergija izazvanih kvalitetom zraka u zatvorenom prostoru u početku mogu biti neznatni, stvari mogu postati problematične ako se te alergije razviju. Srećom, postoji puno jednostavnih koraka koje možemo poduzeti kako bismo svom životnom i radnom prostoru osigurali čist i svjež zrak koji zaslužujemo.

Prašina

Grinje mogu biti izuzetno neugodne. Hvataju se prilično lako na bilo kojoj površini u vašem domu ili radnom mjestu. Pored redovnog održavanja higijene prostora u kome boravimo, jedna od dobrih ideja je ostaviti podove i zidove ogoljene, posebno u spavaćoj sobi.

Čišćenje

Brisanje prašine i usisavanje su neophodni za čist i svjež zrak bez alergena. Poželjno je često mijenjati kesu usisivača i nabaviti one sa dvostrukim filterom. Što se brisanja prašine tiče, najbolje je koristiti vlažnu krpu. Osobama koje pate od alergije se još preporučuje i nošenje maski za vrijeme čišćenja prostora.

Kuhanje

Kuhanje također doprinosi povećanju alergena u zatvorenom prostoru. Nedavno istraživanje Univerziteta Colorado pokazalo je da jednostavna priprema hrane, kao što je na primjer tostiranje, može zagađivati zrak oslobađajući štetne čestice kao rezultat procesa gorenja.

Ljubimci

Svi volimo i posvećujemo veliku pažnju svojim kućnim ljubimcima, ali moramo biti svjesni da i kontakt sa njima može biti jedan od uzroka naših simptoma alergija. Njihova dlaka je jedan od brojnih uzročnika alergija tako da je i tu potrebno obratiti posebnu pažnju na higijenu.

Međutim, postoji način da se jednostavno riješite svih navedenih problema. Najefikasniji način borbe protiv alergena u zatvorenom prostoru su Daikin pročistači zraka. Japanski proizvođač Daikin –specijaliziran za klimatizaciju od 1924. godine – u svom asortimanu nudi dva modela pročistača zraka.

Daikin Ururu, pored toga što efikasno uklanja alergene, viruse, bakterije i sitne čestice prašine, ima integriran rezervoar za vodu koji ovlažuje zrak unutar prostorija sa maksimalno 600 ml/h. Voda iz rezervoara preko hidrauličnog kotača dolazi do filtera, tako da uređaj ispuhuje u prostoriju pročišćen zrak i pritom oslobađa vlagu koja je apsorbirana preko filtera. Uz to, uređaj nije potrebno instalirati, spreman je za upotrebu čim ga izvadite iz kutije.

Daikin Streamer pročistač ima pet slojeva filtracije koji garantiraju zdrav zrak bez zagađivača u vašem domu. Korištenjem Streamer tehnologije stvaraju se elektroni velike brzine koji čestice razlažu procesom oksidacije što rezultira brzinom razlaganja preko 1000 puta većom pri istoj utrošenoj električnoj energiji.

Daikin pročistači zraka omogućavaju vam čist, svjež i zdraviji zrak. Provedite proljeće bez straha od alergija, riješite se bakterija, alergena, virusa, neprijatnih mirisa i dosadne prašine i uživajte u čistom i svježem zraku svakoga dana. Neka vaš dom postane prava oaza u kojoj možete disati punim plućima.

Više o pročistačima zraka i patentiranoj Flash Streamer tehnologiji pronađite na Daikin pročistači.