lifestyle
0

Četiri koraka do uspješnog razgovora

Sarajevo-x.com
Jako je važno znati kada i kako treba započeti razgovor. Riječ je o bitnim vještinama komunikacije, koje mogu promijeniti vaš život, bilo profesionalno ili privatno. Zato pročitajte savjete web portala AskMen.com kako biste postali odvažna osoba koja može samoinicijativno i uspješno započeti razgovor sa drugom osobom.

Govorom tijela pozovite na razgovor

Govor tijela može biti prirodan, slučajan ili planiran, ali u svakom slučaju, najčešće je jezik kojeg možemo najlakše razumjeti. Prije nego što išta kažete, imate priliku da probijete led govorom vlastitog tijela kako biste osobama oko sebe dali do znanja da ste druželjubiva i komunikativna osoba.

Riječ je o jednostavnim stvarima poput odgovarajućeg smiješka, bez namrgođenog lica i ruku u džepovima. Također možete uskladiti visinu glasa i brzinu govora, kako biste ostavili dojam prijateljski raspoložene osobe. Samouvjeren glas ostavlja mnogo jači dojam otvorenosti nego brz govor koji liči na napad histerije, ili dosadni uzdah i nezainteresiran pozdrav.

Započnite sa opširnim pitanjem

Ako razgovor počne sa pitanjem "Kako si?", odgovor koji slijedi je uvijek kratak, čime je od samog početka razgovor završen. Zbog lošeg početka gubite priliku voditi potencijalno zanimljiv razgovor. Pitanja koja su nam jako dobro poznata izmame uvijek naše iste odgovore. Nemamo potrebu da zastanemo i razmislimo o odgovoru, već odgovaramo refleksno. Zato uvijek postavljajte pitanje koje traži odgovor duži od jedne ili dvije riječi.

Nagradite odgovor sagovornika novim pitanjem

Osobe koje znaju dobro ispričati priču obično nisu dobri u vođenju razgovora, jer prenose fokus na sebe. Osobe koje znaju razgovarati slušaju sagovornika dok govori i, kada se stvori prilika za to, postave pravo pitanje.

Dakle, ne morate nastaviti razgovor promjenom teme, već možete postaviti novo pitanje vezano za istu temu. Nagradite odgovor svog sagovornika novim pitanjem, pa čak iako zapravo ništa novo niste rekli. Ovako odajete dojam da pažljivo slušate i sve razumijete, te da ste uspostavili određenu vezu sa sagovornikom, što su i ključni aspekti osobe koja zna razgovarati. Dakle, dozvolite osobi do vas da produbi temu, ukoliko to želi.

Prepustite sagovorniku da vodi razgovora

Sve do sada ste pokušavali da nenametljivo započnete i vodite razgovor, ali vrijeme je da sebe postavite kao osobu koja sluša, dok sagovornik priča. Ovo je jako bitno jer će se ta osoba vjerovatno sjećati vašeg razgovora kao veoma prijatnog, ako je imala priliku više pričati.

Bilo mi svjesni toga ili ne, mi smo sami sebi najomiljenija tema.