Balska sezona 2012.
0

Carski bal u Beču u novogodišnjoj noći

Sarajevo-x.com
Početak Balske sezone u Beču ozvaničit će 42. Carski bal koji će se u novogodišnjoj noći održati u palati Hofburg.

Četiristo pedeset malih, srednjih i velikih balova posjetit će više od 360.000 domaćih i stranih ljubitelja plesa, muzike i tradicije, a bečka privreda, unatoč ekonomskoj krizi, očekuje više od 70 miliona eura prihoda.

Među poznatije balove sezone ubraja se Bal konditora na kojem će 13. januara biti služeno 3.000 torti, a poklon-kuponi padat će sa stropova u balonima. Istovremeno će se u bečkoj Vijećnici održavati 90. Bal cvijeća, na kojem će, povodom 150. godišnjice svog postojanja, gradsko vrtlarsko preduzeće okititi balsku salu s preko 100.000 cvjetova.

Bal Ekonomskog univerziteta okupit će 14. januara u Hofburgu studente, poduzetnike, stručnjake i političare od kojih je veliki broj svoju karijeru započeo na ovom Univerzitetu. Moto ovogodišnjeg bala ekonomista glasi „International“.

U jednoj od najpoznatijih svjetskih koncertnih dvorana, bečkom Musikvereinu, 19. janura se održava Bal Bečke filharmonije, a dan kasnije u Hofburgu u svečanim uniformama zaplesat će pripadnici Savezne vojske republike Austrije na Balu oficira.

Dugu tradiciju imaju i strukovni balovi u Beču, pa će Farmaceutska komora svoj 70. bal održati 21. januara, a Liječnička komora tradicionalno posljednje januarske subote.

Među najveće balove sezone ubraja se Bal bečkih kafana koji će 10. februara po 55. put okupiti više od 5.000 gostiju. Klub vlasnika kafana itekako ima razloga za slavlje, jer su bečke kafane nedavno uvrštene na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine.

Najveći bal sezone je Operski bal koji okuplja zvijezde, političare i elitne goste iz zemlje i svijeta. Najpoznatiji bal na svijetu održat će se 16. februara u Državnoj operi.