lifestyle
8

Bh. dizajneru Salihu Teskeredžiću najprestižnija svjetska nagrada Red Dot

Klix.ba
Profesoru na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu Salih Teskeredžić dobitnik je najprestižnije svjetske nagrade za produkt dizajn Red Dot 2015. u kategoriji Produkt dizajn.
Prof. Salih Teskeredžić
Prof. Salih Teskeredžić

Ovu internacionalno najpoznatiju nagradu za dizajn prof. Teskeredžić je dobio za dva proizvoda: dizajn stolice i kreveta Fawn dizajniranih za bh. brend Gazzda.

Internacionalni žiri od 38 članova je proglasio pobjednicima ova dva proizvoda profesora Teskeredžića u jednom od najvažnijih takmičenja za produkt dizajn, a koje ove godine slavi svoju 60. godišnjicu.

Skoro 5.000 prijava iz 56 država

Internacionalni eksperti su diskutovali i ocjenjivali svaku od 4.928 prijava iz 56 država, ali samo proizvodi koji su oduševili žiri sa kvalitetom i inovativnošću su dobili nagradu.

Fawn stolica i krevet su upravo time uvjerili žiri te su nagrađeni pobjedničkom nagradom Red Dot 2015, saopćeno je iz Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Širom svijeta u različitim industrijama Red Dot se smatra jednom od najprestižnijih i najkvalitetnijih nagrada za produkt dizajn. Međunarodni žiri Red Dota dodjeljuje nagradu isključivo proizvodima koji se ističu kako kvalitetom tako i visoko estetiziranim izgledom.

"Čiste linije i moderne boje Fawn stolice su izraz sofisticiranosti, a dizajn stolice je smišljen do zadnjeg detalja", kazao je žiri povodom dodjele nagrade za dizajn stolice.

Glavna tema ove stolice jeste taktilnost, transparentnost i lakoća. Stolica je realizirana koristeći pravilo zlatnog reza uz minimalan utrošak materijala. Predstavlja sliku tradicionalnog ručnog rada, realizovanog klasičnom tehnologijom stolara. Iako je izrađena od punog drveta hrasta, teži samo 3,7 kg. Iako se za izradu stolice ne koriste nikakvi metalni spojevi, stolica je stabilna i izuzetno čvrsta i certificirana kroz laboratorijska ispitivanja na čvrstoću.

Za drugi nagrađeni rad - dizajn kreveta žiri je izjavio: “Nesvakidašnji dizajn kojeg karakteriše delikatna struktura daje Fawn krevetu elegantan izgled".

Krevet predstavlja suvereni oblik lakoće i pokretljivosti. On je suprotnost današnjim masivnim, teškim krevetim realizovanim u drvenom masivu. Krevet koristi minimalan utrošak materijala, te ga karakteriše identičan izgled stranica koje se jednostavno sklapaju i daju krevetu jedinstvenu grafičku formu.

Nagrade za velike inovatore

Oba proizvoda su na sajmu namještaja Imm Cologne održanom u januaru 2015. u Kelnu već nagrađivana nagradom “Interior Innovation Award 2015” od strane žirija kelnskog sajma i njemačkog savjeta za dizajn German Design Council, a koji je dizajn stola Fawn nominovao i za tzv. državnu nagradu Njemačke - German Design Award za 2016. godinu.

Profesor Dr. Peter Zec, osnivač i CEO Red Dot nagrade izjavio je: "60 godina najcjenjeniji dizajn eksperti su se sakupljali svake godine u Essenu kako bi pronašli najbolji dizajn. Ove godine smo imali rekordan broj od skoro 5.000 učesnika – veliki posao za naš žiri, koji su ocjenjivali svaki produkt veoma detaljno. Pobjednici Red Dot nagrade – produkt dizajn 2015. su pokazali veliku inovativnost i stoga su nagrađeni na najvećem takmičenju dizajnera na svijetu.”

Ovo ugledno internacionalno takmičenje predstavilo je pobjednike na Red Dot gali koja je održana 29. juna 2015. u Essenu. Glamuroznu ceremoniju posjetilo je više od 1.200 posjetioca. Voditelj programa bio je prof. dr. Peter Zec, a sama ceremonija održana je u Essen’s Aalto pozorištu.

Pobjednici će biti predstavljeni u specijalnoj izložbi zvanoj Design on Stage. Izložba će trajati četiri sedmice, a zatim će biti prebačena u muzej Essen.

Red Dot dizajn muzej Essen

Sa više od 2.000 izlagača na više od 4.000 m2, muzej Red Dot dizajna predstavlja jedan od najvećih prostora gdje se izlaže savremeni dizajn. Pobjednici Red Dot nagrade 2015. će biti predstavljeni u muzeju od 29. juna do 26. jula 2015. u izložbi Design on Stage.

Ljubitelji dizajna će moći vidjeti i upoznati nove trendove na tržištu kao i njihovu kvalitetu, a dio svega toga će biti i nagrađeni radovi profesora Saliha Teskeredžića.

U realizaciji projekta sarađivali su Mustafa Čohađić - dizajner, marketing: Kenny Van Halderen, Zlatko Tanović i Enes Kurtović; izrada prototipa: Goran Čopelj; fotografija: Eldin Hasanagić.

Vezani članci