Veliki poduhvat
357

Bh. alpinisti i visokogorci uskoro kreću na "Ekspediciju Elbrus 2018"

Klix.ba
Trenutno se po većini svjetskih masiva i planina odvijaju mnoge ekspedicije, gdje alpinisti i visokogorci pokušavaju uprkos mnogim preprekama dosegnuti svoje nove vrhove. U jednoj takvoj ekspediciji, dugoj četrnaest dana, učestvovat će i naši alpinisti Jelena Simović i Senad Bečković, koji će od 12.07. biti na "Ekspediciji Elbrus 2018" u Rusiji.

Elbrus je najviši evropski i kavkaski vrh sa 5.642 metra nadmorske visine. Ovaj vrh je neaktivan vulkan, smješten na zapadnom Kavkazu, nekoliko kilometara od granice s Gruzijom. Karakterišu ga nagle promjene vremenskih uslova pa čak i jako niske temperature što predstavlja najveću opasnost za alpiniste.

Jelena Simović je mlada alpinistica i gorski spasilac i do sada se popela na sve značajnije vrhove u BiH i Crnoj Gori, te Grossglockner (najviši vrh Austrije 3.798 metara nadmorske visine), kao i neke od vrhova u Dolomitima, u Italiji i najatraktivniji te najveći na Alpama - Mont Blanc 4810 metara nadmorske visine.

Senad Bečković, prije svega biciklista i zaljubljenik outdoor sportova, popeo se na mnoge vrhove u BiH i Crnoj Gori. Njegov najznačajniji vrh je Mont Blanc, kada su skupa sa njihovim timom pristupili istom u avgustu prošle godine.

Pred bh. alpinistima je, do sada najveći ispit te će pokušati 21. jula, kada je planiran završni uspon, dosegnuti ovaj vrh, krov Evrope i tako se pridružiti malobrojnim Bosancima i Hercegovcima kojima je to uspjelo.

Da joj je ovo najveći izazov do sada, jer prvi put ide preko famozne granice od 5.000 metara n/v, potvrdila je Jelena, te dodala kako sve radi iz velike ljubavi prema planinama. Istakla je da se raduje skorom polasku. Ona je pripreme odradila prilično dobro, s obzirom da joj poslovne obaveze kao i obaveze na postdiplomskom studiju Univerziteta u Sarajevu to baš i ne dozvoljavaju.

Senad je rekao da je ovo i njegov najveći ispit, kako fizičke tako i mentalne snage, s obzirom da ide prvi put na ovu visinu, i zbog toga što Elbrus spada u red najhladnijih planina. Elbrus je vrh sa vrlo naglim i nevjerovatnim promjenama vremenskih uslova jer temperature redovno idu i ispod -30 stepeni.

Kako je ovo i kondiciono vrlo zahtjevan projekat, naveli su da se oni pripremaju već nekoliko mjeseca. Plan priprema su prilagodili koliko se to može uslovima i zahtjevima koje će imati na Elbrusu. Tokom priprema imali su zimske uspone na vrh Vito na Visočici i Bjelašnici gdje su uvježbavali tehniku i kretanje u zimskim uslovima i opremom koja će im biti eventualno potrebna na usponu. Dalje, navode da su redovno provodili vrijeme na našim planinama Maglić, ali i Durmitoru u Crnoj Gori, hodajući od 10-12 sati, jer ih na dan završnog uspona čeka dugotrajno penjanje i povratak.

Pripremni period treninga, kompletne pripreme za ekspediciju i sama ekspedicija zahtjeva velika finansijska sredstva, što je predstavljalo mali problem, ali uz podršku sponzora kao što su Alukoenighstahl d.o.o., Dukat Fit, Petrol BH oil Company, Trek Bike Centra i Inza Group problem je riješen.

"Bez podrške naših sponzora ovakve pripreme i ekspedicije bi bilo mnogo teško realizovati, jer su specifične po mnogo čemu, od same udaljenosti pa do posebne opreme koja je jako skupa, te se našim prijateljima ovim putem zahvaljujemo na razumijevanju", istakli su bh. alpinisti.

Na kraju su rekli da se nadaju da će imati povoljnije vremenske uslove nego na završnom usponu na Mont Blanc kada ih je zateklo "filmsko nevrijeme" praćeno jakim vjetrom i temperaturom od -30 stepeni na vrhu. Malo su se i našalili uz konstataciju da očekuju da će se u Rusiji zadržati lijepo vrijeme tokom ekspedicije, jer se ovo dešava pred kraj Svjetskog nogometnog prvenstva, a tamo su sada prilično povoljni vremenski uslovi.