Zastupljen u Španiji
3

Znate li šta obuhvata mediteranski pristup ishrani beba? Mnogi roditelji ga sve više uvode

Piše: D. V.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Stručnjaci za roditeljstvo savjetuju uvođenje čvrste hrane bebama tek nakon šestog mjeseca, počevši s kašicama i namirnicama neutralnog ukusa.
Međutim, u Španiji roditelji često bebama već od pet mjeseci daju pire s maslinovim uljem, komadiće ribe i roštiljsko meso. Ova praksa dio je šire mediteranske filozofije ishrane koja počiva na svježim i prirodnim sastojcima, čak i u najranijoj dobi.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, samo dojenje se preporučuje za bebe do šest mjeseci, ali uvođenje čvrste hrane između četvrtog i šestog mjeseca može biti prikladno ako je dijete pokazalo znakove spremnosti, što uključuje kontrolu glave, interes za hranu i sposobnost gutanja.

"Ukoliko se pravilno uvede, rana izloženost različitim okusima može imati dugoročne prednosti u prevenciji alergija i razvoju zdravijih prehrambenih navika", tvrdi dr. Frank Greer, bivši predsjednik Odbora za ishranu Američke pedijatrijske akademije.

Maslinovo ulje je bogato zdravim mastima, a riba izvor omega-3 masnih kiselina koje su ključne za razvoj mozga. Međutim, stručnjaci upozoravaju da je potrebno biti oprezan s vrstom ribe zbog mogućih alergena i prisutnosti žive.

Mediteranska filozofija ishrane za mnoge roditelje zvuči odvažno, ali iza njega stoje generacije zdrave djece i jedan od najcjenjenijih prehrambenih režima na svijetu. Ipak, svaka beba je drugačija i odluka o uvođenju čvrste hrane treba biti donesena u dogovoru s pedijatrom.