Istraživanje
6

Zbog prekomjerne brige djedovi i bake imaju negativan utjecaj na zdravlje unuka

Klix.ba
Rezultati novog naučnog istraživanja Univerziteta u Glazgovu pokazali su da djedovi i bake imaju negativan utjecaj na zdravlje unuka.

Istraživanje je urađeno na osnovu podataka iz 56 studija provedenih u 18 zemalja, a objavljeno je u časopisu PLOS One. Rezultati su pokazali da djedovi i bake često prekomjerno hrane djecu, što šteti njihovom zdravlju.

Navode kako je pozitivno to što će djeca jesti kuhani obrok, ali ističu da je taj obrok najčešće napravljen od nezdravih namirnica.

U istraživanju je navedeno da također većina njih izlaže djecu pasivnom pušenju, što u kasnijoj dobi povećava rizik od obolijevanja od raka. Istraživači navode da djedovi i bake imaju dobre namjere kada djeci kao nagradu daju slatkiše, ali to nije dobro za njihovo zdravlje.

"S obzirom na to da su pušenje i pretilost dva najveća uzročnika raka u Velikoj Britaniji važno je da cijela porodica razgovara i zajedno radi na mogućim rješenjima. Ako zdrave navike počnu u ranoj životnoj dobi, mnogo je lakše nastaviti ih u kasnijem periodu", rekla je Linda Bauld s Instituta za istraživanje raka u Velikoj Britaniji.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Glumica Maureen Lipman ima dvoje unučadi, a u razgovoru za BBC je istakla kako je posao djeda i bake da razmaze unuke i povlađuju im.

Ona također ističe kako je ogromna razlika između djedova i baka koji svakodnevno brinu o unucima i djedova i baka koji unuke viđaju samo vikendom.

"Ako ste s njima svaki dan, tretirat ćete ih kao svoju djecu, ali ako ih viđate jednom sedmično, onda ćete biti prekomjerno brižni", rekla je Lipman.

Prema rezultatima ove studije nivo fizičke aktivnosti povezan je s tim da li su djed i baka bili aktivni i da li je postojao određeni prostor u kojem djeca mogu biti aktivna.

"Do sada djedovi i bake nisu bili u fokusu kampanja usmjerenih na zdravlje djece, već samo roditelji i to je nešto što se treba promijeniti s obzirom na veliku ulogu koju djedovi i bake imaju u životima svojih unuka", rekla je voditeljica istraživanja Stephanie Chambers.

Naučnici ističu kako ovo istraživanje pokazuje da uloga koju djed i baka imaju u životima djece treba biti više prepoznata i podržana.