Bebe
7

Zaposlene majke više ne osjećaju krivicu što nisu sa djecom

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Uvriježena je pretpostavka da majke koje su zaposlene žale zbog vremena koje ne mogu provesti sa svojom djecom dok su na poslu.

Međutim, novo je istraživanje pokazalo da to nije više slučaj, odnosno da tek 13 posto majki ima grižnju savjest zbog toga.

Naime, zaposlene majke danas smatraju kako na ovaj način imaju znatno sadržajniji život, nego u slučaju kada ostaju kući, prenosi Daily Mail.

U istraživanju, koje je proveo portal Mumsnet, je anketirano 900 majki od kojih je polovina kazala da ih čini sretnima to što imaju posao.

No, čak i majke koje su domaćice su odgovorile u većini da bi radije voljele imati posao van kuće, jer smatraju da su im obaveze koje imaju u domaćinstvu puno teže u odnosu na mnoge poslove.

"Dosad se smatralo kako zaposlene majke jedva stižu završiti sve obaveze na vrijeme, no stvarnost je bitno drugačija. Mnoge od njih zapravo žele raditi", naveli su organizatori istraživanja.

U jednom od zaključaka je navedeno da majke koje rade itekako dobro znaju iskoristiti sve slobodno vrijeme kada su sa djecom, a sve kako bi nadoknadile vrijeme u kome nisu sa njima.