Bebe
10

Upozorenje trudnicama: Zagađen zrak opasan za fetus

Klix.ba
Zbog povećane koncentracije sumpordioksida i čestica prašine PM10 u zraku, koje na području Kantona Sarajevo posljednjih dana prelaze tolerantne vrijednosti dozvoljene zakonskom regulativom, iz Zavoda za javno zdravstvo KS preporučili su građanima da ograniče kretanje na minimum tokom cijeloga dana.

Ukoliko je kretanje napolju neophodno, građanima se preporučuje da dišu isključivo na nos i koristite zaštitu u vidu šala, odnosno marame za prekrivanje usta i nosa.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS upućuju apel svim građanima, prvenstveno trudnicama, starijim osobama, osobama s hroničnim bolestima respiratornih organa (kao što su astma i bronhitis) te oboljenjima srca, kao i djeci predškolskog uzrasta da primjenjuju date preporuke u što većoj mjeri u cilju zaštite njihovog zdravlja u ovoj situaciji.

Veća izloženost gradskom smogu tokom rane trudnoće može povisiti rizik nastanka određenih srčanih defekata u potomaka, rezultat je istraživanja kalifornijskih naučnika, piše GuGu.ba.

Vodeći kalifornijski naučnici iz područja epidemiologije, ekološke medicine, javnog zdravstva i biostatistike istraživali su uticaj prisutnosti različitih zagađivača u zraku i pojavu urođenih anomalija kod djece u pokrajini južne Karoline tokom razdoblja između 1987. – 1993. godine, na temelju podataka iz California Birth Defects Monitoring Program.

Analizirani su prije svega srčani defekti, rascjepi usne i lica i pojava više od jedne velike anomalije. U svakoj grupi je identifikovano 100 do 600 djece, a podaci su uspoređivani s više od 9,000 djece bez urođenih defekata.

Za svaku od ispitivanih trudnoća, izračunat je prosječni nivo mjesečne izloženosti karbon monoksidu, azot dioksidu i ozonu na osnovi podataka lokalnih meteoroloških stanica.

Ukoliko je majka spadala u grupu trudnica koje su bile izložene najvećim koncentracijama ugljičnog monoksida u zraku, rizik nastanka ventrikularnog septalnog defekta u fetusa, srčane anomalije kada postoji manja ili veća komunikacija između srčanih klijetki, bio je gotovo tri puta veći u odnosu na fetuse iz trudnoća u kojima je rizik izlaganja ugljičnom monoksidu bio na najmanjoj razini.

Ukoliko je ekspozicija bila umjerenija, utoliko je i ovaj rizik bio manji. Sličan obrazac, ovisan o dozi pokazuje i izlaganje trudnica ozonu i nastanak defekata aorte, plućne arterije i srčanih zalistaka.

Veoma zanimljiva činjenica je da se u oba slučaja radi o izloženosti djelovanju većih koncentracija CO ili NO2 tokom drugog mjeseca trudnoće, što se smatra kritičnim vremenom za normalnu migraciju i diferencijaciju neuralnih stanica, odnosno srčanog razvoja.

Značaj ove studije je višestruk, ovo je ujedno i prva studija koja ukazuje na vulnerabilno vrijeme u nastanku embrionalnih anomalija prouzrokovanih onečišćenjem i zagađenjem zraka.

GuGu vam savjetuje odlazak na Igman koja je poznata po sjecištima povoljnih struja i najčišćem zraku.

"U Sarajevu danas za novac možete kupiti sve, osim čistog zraka. Čisti zrak ne možete ni kupiti, on je još jedna od rijetkih besplatnih stvari na ovom svijetu, gdje sve ima svoju protuvrijednost u novcu i materijalnim stvarima. Ali možete ga pronaći iznad debelog sloja smoga iznad Sarajeva, najzagađenijeg grada u Evropi, gore negdje na Igmanu", navode iz GuGu tima.