{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preporuke građanima: Ograničite kretanje i ne otvarajte prozore

20.12.2013. u 11:46
217
175
Preporuke građanima: Ograničite kretanje i ne otvarajte prozore
217
Zbog povećane koncentracije sumpordioksida i čestica prašine PM10 u zraku koje na području Kantona Sarajevo posljednjih dana prelaze tolerantne vrijednosti dozvoljene zakonskom regulativom, iz Zavoda za javno zdravstvo KS proporučili su građanima da ograniče kretanje na minimum tokom cijeloga dana.
Građanima se preporučuje da smanje upotrebu čvrstih goriva za loženje, ograniče korištenje osobnih vozila na minimum (posebno vozila bez katalizatora), te koriste sredstva javnog prevoza u što većoj mjeri te izbjegavaju otvaranje prozora radi prozračivanja ako postoji mogućnost korištenja nape ili nekog drugog vida ventilacije u stanu/kući.

Ukoliko je kretanje napolju neophodno, građanima se preporučuje da dišu isključivo na nos i koristite zaštitu u vidu šala, odnosno marame za prekrivanje usta i nosa.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS upućuju apel svim građanima, a prvenstveno trudnicama, starijim osobama, osobama s hroničnim bolestima respiratornih organa (kao što su astma i bronhitis) te oboljenjima srca, kao i djeci predškolskog uzrasta da primjenjuju date preporuke u što većoj mjeri u cilju zaštite njihovog zdravlja u ovoj situaciji.

Također naglašavaju da su ove preporuke date na osnovu praćenja stanja kvaliteta zraka na području Kantona Sarajevo i nakon izvršene validacije rezultata mjerenja.

Rezultati su pokazali da opterećenost zraka traje, nažalost, već duži vremenski period tokom cijelog dana uz povremene manje padove koncentracija štetnih materija u zraku. Iz Zavoda za javno zdravstvo najavljuju da će kontinuirano obavještavati građane o stanju kvaliteta zraka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: