Bebe
18

Umjesto kažnjavanja recite djetetu kako ste ponosni na to što vam je reklo istinu

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Iako je laganje dio odrastanja, odrasli uglavnom budu iznenađeni kada prvi put otkriju da im djeca lažu. Na početku su to uvijek laži o tome kako su popili šolju mlijeka koju su zapravo prolili, a roditelji se često pitaju kako da odgoje djecu koja će reći istinu čak i ako to znači da će zbog toga biti u nevolji.

Nova studija objavljena u časopisu "Journal of Experimental Child Psyhology" istraživala je povezanost tendencije djeteta da prizna grešku i loše ponašanje i očekivanu reakciju njihovih roditelja.

Stručnjaci objašnjavaju kako do četvrte godine djeca nisu sposobna razlikovati laž od istine. Djeca u dobi od četvrte do devete godine govorila su kako je glavni karakter uradio nešto pogrešno, a onda su ili priznali ili sakrili svoju grešku.

Ono što su naučnici otkrili je da su četverogodišnjaci i petogodišnjaci povezivali dobre osjećaje s laganjem jer su na taj način uspjeli uraditi nešto što im inače nije dozvoljeno i pritom prošli bez kazne. Oni su pretpostavili da će, ako priznaju grešku, njihovi roditelji reagirati negativno.

Zanimljivo je da je sa sedmogodišnjacima i devetogodišnjacima upravo suprotno - oni su se osjećali loše zbog laganja i očekivali su pozitivnu reakciju roditelja ako priznaju šta su zaista uradili.

Istraživači smatraju da je ključ poticanja iskrenosti kod djece njihovo uvjerenje da je to dobro za njih i da će to uzrokovati pozitivnu reakciju njihovih roditelja. To naravno ne znači da razbijanje prozora i slične stvari trebate nagraditi ovacijama, ali ključno je da djeci, umjesto kažnjavanja, kažete da ste ponosni što su vam rekli istinu. Tek nakon toga možete razgovarati o posljedicama.

Stručnjaci smatraju da na taj način djetetu olakšavate prihvatanje "kazne" i dajete mu poticaj da razvije svoj osjećaj za etiku. Stoga, nikad ne budite strogi prema djetetu zato što vam je reklo istinu, a potrudite se da i vi budete u potpunosti iskreni prema djeci.