Istraživanje
9

Trudnice trebaju minimizirati unos kafe i time smanjiti rizik od pobačaja

M. N.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Žene koje pokušavaju zatrudnjeti ili su trudne trebaju drastično smanjiti unos kofeina kako bi minimizirale rizik od gubitka bebe, upozorili su naučnici NHS-a.

Istraživanje koje je uradio Nacionalni institut zdravlja SAD-a, provedeno je na više od 1.200 žena. Utvrđeno je da čak i male doze kofeina mogu ugroziti plod. Savjet NHS-a sadašnjim i budućim trudnicama je da popiju samo dvije šoljice kafe dnevno. Sve više od toga može uzrokovati da se beba rodi s vrlo malom kilažom, piše Daily Mail.

Istraživanje Amerikanaca će biti predstavljeno na kongresu Američkog društva za reproduktivnu medicinu koji će biti održan u Philadelphiji.

"Bilo koji unos kofeina tokom trudnoće može povećati rizik od pobačaja, posebno u prvih osam sedmica. Žene koje pokušavaju zatrudnjeti mogu imati samo dobrobit od eliminisanja kofeina u konzumiranju", navodi se u istraživanju.

Tim na čijem čelu je bila dr. Alexandra Purdue-Smithe analizirala je studiju iz 2014. godine u kojoj je analiziran efekat aspirina na trudnoću, ali su žene koje su pokušavale zatrudnjeti (njih 1.228) odgovarale i na pitanja koliko unose kofeina i alkohola. Unos su pratile četiri godine tokom kojih im je vađena krv. Rezultati su pokazali da unos dvije ili više pića koje sadrže kofein dnevno povezan sa rizikom od gubitka trudnoće.

Kofein je stimulant koji može povećati pritisak krvi i ubrzati rad srca što se ne preporučuje tokom trudnoće. NHS preporučuje trudnicama da ne konzumiraju više od 200 miligrama kofeina dnevno, odnosno dvije šoljice instant ili jednu šoljicu filtrirane kafe.