Zbog pada fertiliteta
15

Studentice Cambridgea će pohađati seminare o planiraju trudnoće do sredine tridesetih

I. S.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Murray Edwards, jedan od posljednjih ženskih koledža Univerziteta u Cambridgeu, će uvesti "seminare o plodnosti" kako bi "naučio" žene da počnu planirati trudnoću do sredine tridesetih godina.

Ova odluka je donesena nakon što su podaci Ureda za nacionalnu statistiku (Office for National Statistics) pokazali da se ukupna stopa fertiliteta u Engleskoj i Walesu smanjila sa 1,58 djece po ženi 2020. na 1,53 u prvom tromjesečju 2021. godine.

Dorothy Byrne, nova predsjednica Murray Edwardsa, rekla je da će seminari "pomoći" studenticama da bolje razumiju svoju plodnost.

Byrne, koja je kćerku rodila u 45. godini nakon IVF tretmana, izjavila je da je postalo "gotovo zabranjeno" pitati žene o planiranju djece, dodajući da "smo otišli predaleko". Mnoge je iznenadila ova njena izjava.

"Mlade žene su načuene da se moraju dobro snaći u školi, steći diplomu, biti uspješne u karijeri i biti lijepe. Usput zaboravljaju roditi dijete, što se meni zamalo dogodilo. Fokusirala sam se na karijeru i nisam posvećivala dovoljno pažnje planiranju trudnoće", kazala je Byrne za Channel 4.

Prosječna dob prvorotkinja u Velikoj Britaniji je 30 godina, ali istraživanja pokazuju da plodnost žena počinje opadati sredinom tridesetih, a naročito nakon 35. godine, piše Independent.