Kako očinstvo mijenja muškarca
0

S dolaskom djeteta muškarci postaju nježniji i deblji

Sarajevo-x.com
Iako muškarci ne prolaze kroz fizički proces rađanja djeteta, ipak doživljavaju i fizičke i pishološke promjene nakon što postanu očevi, zaključuje nova studija.

Stručnjaci su dugo bili opsjednuti načinom na koji trudnoća mijenja žene, njihovo tijelo i zdravlje, kako utječe na njihove hormone, moždane funkcije i odnos prema vezama, a zanemarivali su njene efekte na muškarce. No, u posljednje vrijeme počinju razumijevati kako očinstvo doprinosi zdravlju muškaraca te kako utječe na njihovo tijelo i mozak.

Istraživači Northwestern univerziteta u Chicagu su proveli studiju u kojoj su učestvovala 624 muškarca, a koja je otkrila da nakon rođenja djeteta nivo testosterona kod muškaraca opadne za jednu trećinu.

Zbog toga očinstvo muškarce čini manje agresivnim i smanjuje njihovu želju za dominacijom.

"Promjene kod muškaraca su suptilnije u odnosu na one koje doživljavaju žene, ali postoje", kaže Allan Pacey, stručnjak za plodnost na Univerzitetu Sheffield.

Jedno od najintrigantnijih otkrića je da gube svoju dominantnu i agresivnu crtu karaktera, a na površinu izlazi njihova nježnija strana što je direktno povezano sa opadanjem nivoa testosterona.

"Opadanje nivoa testosterona ne znači da muškarci postaju djetinjasti već se mijenja njihova lista prioriteta s dolaskom djeteta", pojašnjava doktor Pacey.

Karakteristično je i povećanje tjelesne mase kod muškarca koje počinje već za vrijeme partnericine trudnoće. Oko 40 posto njih okrivilo je pojačan ženin apetit dok su drugi izjavili da su namjerno "nabacili" nekoliko kilograma viška kako se partnerica ne bi osjećala loše s obzirom na to da se njeno tijelo mijenja.

Vjerovali ili ne, i muškarci koji trebaju postati očevi osjećaju trudničke simptome kao i žene. Istraživanje u kojem je učestvovalo 2.000 muškaraca pokazalo je da i oni čeznu za određenom vrstom hrane, mijenja im se raspoloženje i imaju mučnine, a kada dijete konačno dođe na svijet najvjerovatnije će patiti od postparentalne depresije kao i žene.

Očinstvo je zahtjevan posao i uključuje mnoge emocionalne, psihološke i tjelesne prilagodbe, naglasili su stručnjaci. Rezultati njihovog istraživanja pokazali su kako se biologija muškaraca može promijeniti kako bi oni mogli ispuniti tu zadaću.