{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stres u ranoj trudnoći umanjuje šanse da dobijete dječaka

S
9.12.2011. u 19:24
0
15
Stres u ranoj trudnoći umanjuje šanse da dobijete dječaka
0
Stres u ranoj trudnoći umanjuje šanse da dobijete dječaka
Ukoliko žena doživi stres u ranim danima trudnoće ima manje šanse da rodi dječaka i veće šanse za prijevremeni porod, otkriva nova studija.
Istraživači su analizirali rodne listove beba koje su rođene između 2004. i 2006. godine u Čileu. Razlog za ovaj period jeste što se u Čileu 2005. desio razoran zemljotres i naučnici su željeli utvrditi kakav je utjecaj ova prirodna katastrofa imala na porodilje. Ukupan broj rođenih beba je bio 200.000.

Pomoću rodnog lista, naučnici su također imali uvida u blizinu majke epicentru zemljotresa i to su uvrstili u kalkulacije.

Razultati su objavljeni u žurnalu Human Reproduction. Prema njima je broj muških beba manji u odnosu na broj ženskih beba ukoliko su majke bile trudne manje od tri mjeseca za vrijeme zemljotresa i ukoliko su živjele u blizini mjesta tragedije.

"Ima mnogo više rođenih djevojčica nego dječaka u tom periodu. Obično je odnos rođenih djevojčica i dječaka 51:49, a tih godina odnos je bio 55:45. Ovo je znatna razlika, za ovakvu vrstu mjerenja", rekla je doktorica Karine Kleinhaus sa Univerziteta u New Yorku.

U žurnalu je objavljeno da muški fetusi trebaju više materija od majke jer su obično malo veći od ženskih i zato se dešava da se vjerovatnoća spontanog pobačaja poveća za vrijeme stresa. Muški fetusi su kao rezultat toga i manje snažni i zato su osjetljivi u slučaju stresa i velikih nesreća, prenosi health.com.

Studija je takođet pokazala da je među ženama koje su bile u prvom i drugom mjesecu trudnoće za vrijeme zemljotresa bilo više prijevremenih porođaja nego među ženama koje su toliko bile trudne prije ili poslije zemljotresa.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: