|

Stres u ranoj trudnoći umanjuje šanse da dobijete dječaka

Stres u ranoj trudnoći umanjuje šanse da dobijete dječaka
0
S
Sarajevo-x.com
9.12.2011. u 19:24
15
komentara
0

dijeljenja
Stres u ranoj trudnoći umanjuje šanse da dobijete dječaka
Ukoliko žena doživi stres u ranim danima trudnoće ima manje šanse da rodi dječaka i veće šanse za prijevremeni porod, otkriva nova studija.
Istraživači su analizirali rodne listove beba koje su rođene između 2004. i 2006. godine u Čileu. Razlog za ovaj period jeste što se u Čileu 2005. desio razoran zemljotres i naučnici su željeli utvrditi kakav je utjecaj ova prirodna katastrofa imala na porodilje. Ukupan broj rođenih beba je bio 200.000.

Pomoću rodnog lista, naučnici su također imali uvida u blizinu majke epicentru zemljotresa i to su uvrstili u kalkulacije.

Razultati su objavljeni u žurnalu Human Reproduction. Prema njima je broj muških beba manji u odnosu na broj ženskih beba ukoliko su majke bile trudne manje od tri mjeseca za vrijeme zemljotresa i ukoliko su živjele u blizini mjesta tragedije.

"Ima mnogo više rođenih djevojčica nego dječaka u tom periodu. Obično je odnos rođenih djevojčica i dječaka 51:49, a tih godina odnos je bio 55:45. Ovo je znatna razlika, za ovakvu vrstu mjerenja", rekla je doktorica Karine Kleinhaus sa Univerziteta u New Yorku.

U žurnalu je objavljeno da muški fetusi trebaju više materija od majke jer su obično malo veći od ženskih i zato se dešava da se vjerovatnoća spontanog pobačaja poveća za vrijeme stresa. Muški fetusi su kao rezultat toga i manje snažni i zato su osjetljivi u slučaju stresa i velikih nesreća, prenosi health.com.

Studija je takođet pokazala da je među ženama koje su bile u prvom i drugom mjesecu trudnoće za vrijeme zemljotresa bilo više prijevremenih porođaja nego među ženama koje su toliko bile trudne prije ili poslije zemljotresa.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...