Počinje kampanja
0

Roditelji su prvi i najvažniji učitelji

FENA
Kampanjom pod nazivom "Roditelji su prvi i najvažniji učitelji-učenje počinje rođenjem", organizacija Save the Children Norway i Centar za obrazovne inicijative Step by Step, realizovat će niz aktivnosti usmjerenih ka podizanju svijesti cijelog društva o značaju ranog djetinstva, ali i važnosti pružanja podrške porodicama čija je uloga u procesu rasta i razvoja djeteta najvažnija.

Cilj kampanje je skrenuti pažnju javnosti i ukazati na to da, osim brige o zdravlju i dobrobiti djece, roditelji imaju najvažniju ulogu u razvoju dječijih potencijala.

Kampanji su se pridružili i bh.glumci Vedrana Seksan, Semir Krivić, Gordana Boban i Emir Fejzić. Oni su učestvovali u realizaciji TV spotova koji su okosnica kampanje.

-Po mom mišljenju, ne postoji ništa važnije ni prioritetnije u životu roditelja od potpunog posvećivanja djetetu u najranijem djetinstvu! Za djetetov život, zdravlje, napredak, njegovu sigurnost i budućnost, to je jednako važno kao hrana i zrak. Zato podržavam ovu kampanju, kaže glumica Gordana Boban.

Glumac Semir Krivić također podržava ovu kampanju iz razloga što je i on roditelj.

-Svjestan sam problema s kojima se roditelji svakodnevno susreću tokom odgajanja vlastite djece. Znam da dosta roditelja u BiH nije upućeno i nisu svjesni nekih stvari koje čine djeci, a misle da čine dobro. Zato mislim da je ova kampanja dobra, kazao je Krivić.

Prema UN-ovim podacima o životnom standardu u BiH iz 2010. godine 145.000 djece u BiH živi ispod granice siromaštva, a 245.000 tek na granici.

Statistički pokazatelji ukazuju da oko 56 posto od ukupnog broja siromašnih živi u porodicama s djecom te da je siromaštvo najveći pojedinačni uzrok uskraćenosti u razvoju i obrazovanju kod djece u BiH.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu u četvrtak je premijerno prikazani TV- spotovi i prezentirani vizuelni materijali kampanje.

Najvažnija poruka TV-spotova je da su roditelji prvi i najvažniji učitelji. To je ujedno i ključna poruka ove kampanje.

Osim promocije i javnog emitovanja tri videospota, u sklopu kampanje će, između ostalog, biti postavljeni posteri i brošure u obrazovnim, zdravstvenim i drugim institucijama namijenjenim djeci i porodicama,

U sklopu obilježavanja "Dječije nedjelje" u subotu na Trgu djece Sarajeva će biti održana promocija kampanje.