Bebe
1

Počela besplatna obuka za dadilje u Banjoj Luci

Klix.ba
Prvih 25 polaznica programa edukacije za dadilje "Siguran put do posla" od početka programa 25. novembra, pohađale su radionice iz oblasti psihološke pedagogije, te pedijatrije i prve pomoći. Buduće dadilje nastavljaju obuku na radionicama iz oblasti čuvanja djece sa invaliditetom.

U utorak i srijedu, 3. i 4. decembra 2013. godine, od 17 do 20 sati u prostorijama Media centra Alternativne televizije Banja Luka u Gundulićevoj 33.

Radionica o čuvanju djece sa invaliditetom sasvim slučajno, ali ne bez simbolike održava se na Svjetski dan osoba sa invaliditetom.

"Za djecu sa invaliditetom i njihove porodice, biti različit najčešće znači biti neshvaćen i odbačen. Jedan od najznačajnijih izazova koji stoji pred nama i našom društvenom zajednicom, jeste prihvaćanje međusobnih razlika. Zato smo kreirali radionice čiji je cilj da budućim dadiljama pruže osnovne informacije o potrebama i mogućnostima djece sa invaliditetom, kao i načinima kako bismo im pomogli u odrastanju, vodeći se principom jednakih mogućnosti. Želimo živjeti u društvu koje svima pruža jednake šanse za srećno djetinjstvo, za uspjeh i rast", rekla je Tatjana Kuruzović, koordinatorica projekta.

Tokom programa edukacije za dadilje "Siguran put do posla" 5. decembra održat će se radionice "Odnos roditelja i dadilje", te "Kodeks ponašanja i prava dadilja", dok će radionica o sigurnosti djece biti održana 6. decembra 2013. godine. Sve radionice održavaju se u terminu od 17 do 20 sati u prostorijama Media centra ATV.

Tokom projekta obuke za dadilje "Siguran put do posla" bit će organizovana još četiri ciklusa edukacije koje će pohađati po 25 polaznica. Sve zainteresovane žene koje u programu obuke za dadilju vide svoju šansu da usvoje nova znanja i vještine te mogućnost samozapošljavanja, na obuku za dadilje mogu se prijaviti putem e-maila [email protected] ili na broj telefona 065 412 112 tokom decembra.

Sve žene koje uspješno prođu obuku dobiće sertifikat o uspješno završenoj edukaciji za dadilje. U toku je priprema baza podataka o edukovanim dadiljama koja će roditeljima biti dostupna na internet stranici www.nadjidadilju.com.

Ovaj projekat se realizuje u sklopu UNDP-ovog projekta "Jačanje lokalne demokratijeIII-LO III" koji sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), a koji finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od dva miliona eura.