Pet najvećih neistina vezanih za noćno mokrenje

Pet najvećih neistina vezanih za noćno mokrenje
9
Klix.ba
8.6.2019. u 13:06
16
komentara
9

dijeljenja
Pet najvećih neistina vezanih za noćno mokrenje Ilustracija: Shutterstock
Noćno mokrenje ili nikturija kod male djece je uobičajena pojava, ali se uglavnom zaustavlja kada djeca počnu stjecati kontrolu nad svojim mjehurom.
Međutim, ukoliko se ovo stanje nastavi, to može biti posljedica medicinskog stanja kao što je inkontinencija ili infekcija urinarnog trakta, a može biti i nedijagnosticirano zbog brojnih mitova u koje roditelji vjeruju o mokrenju u krevet, prenosi Health24.

Najčešći problemi koji mogu uzrokovati mokrenje u krevet su kašnjenje u razvoju refleksa mokraćne bešike, nizak nivo antidiuretskog hormona koji usporava proizvodnju urina noću, kašnjenje u razvoju bešike, infekcija urinarnog trakta, ali i zatvor.

Evo najčešćih mitova o mokrenju u krevet.

Djeca mokre u krevet jer nisu naučena ići u toalet

Mokrenje u krevet nije znak da dijete nije obučeno za odlazak u toalet. Dijete može biti savršeno sposobno da kontrolira svoju bešiku tokom dana, ali će i dalje mokriti u krevet noću.

Treba čekati na rješenje problema

Mnogi roditelji pretpostavljaju da njihova djeca jednostavno mokre u krevet jer još uvijek nemaju potpunu kontrolu nad svojim mjehurom i da se mora sačekati. Iako je to često slučaj, nije uvijek istina.

Prema studiji koju je uradio Univerzitet u Bristolu, postoji nekoliko faktora koji mogu prouzrokovati mokrenje u krevet i u kasnijoj fazi, gdje "pristup gledanja i čekanja" možda neće biti uspješan. Ustvari, to može prikriti medicinski problem u osnovi, kao što je neispravan mehanizam mokraćne bešike ili infekcija urinarnog trakta.

Studija je također navela da mnogi roditelji smatraju da tretmani za mokrenje u ranoj fazi nisu potrebni i da treba čekati na rješenje problema, što je, prema mišljenju struke, loš pristup i ima negativan efekt na kvalitet života djeteta.

Djeca koja imaju nikturiju su jednostavno lijena

Ovaj pogled može biti izuzetno štetan za dijete. Djeca namjerno ne mokre u krevet i mogu se osjećati posramljeno ako ih roditelj odluči kazniti za to. Važno je uvjeriti svoje dijete da ono nije krivo i da se uzmu u razmatranje i drugi mogući uzroci.

Mokrenje u krevet je uvijek povezano s emocionalnim stresom

Iako se emocionalni stres može povezati s mokrenjem u krevet kod djece, to nije uvijek razlog, kaže pedijatar dr. Alanna Levine. Veća je vjerovatnoća da je riječ o kašnjenju u razvoju bešike.

Vašem djetetu su potrebni lijekovi

Iako postoje neki slučajevi kada se lijekovi propisuju za mokrenje u krevet, to bi uvijek trebala biti posljednja opcija. Ukoliko mislite da bi mokrenje u krevet vašeg djeteta moglo biti uzrokovano medicinskim stanjem, važno je posjetiti ljekara.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...