Roditelji i djeca
12

Pet načina da svojoj djeci pokažete koliko je važna briga o mentalnom zdravlju

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kada dijete povrijedi svoja koljena ono zna da ih treba liječiti, međutim, kada ima neki mentalni problem možda neće znati to pokazati. Održavanje mentalnog zdravlja važno je ne samo za odrasle, već i za djecu.

"Istraživala sam nivo stresa kod srednjoškolaca koji su aplicirali za fakultet. Međutim, sada u ordinaciji imam petogodišnjake koji se bore s anksioznim poremećajem i pojačanim stresom", navodi Katie Hurley dječija psihoterapeutkinja.

Iz Huffington posta su razgovarali sa stručnjacima iz psihologije i pedijatrije kako bi roditelje podučili da djecu edukuju o važnosti mentalnog zdravlja. Oni su ponudili pet zanimljivih načina uz pomoć kojih bi djeca izrazila svoja osjećanja i naučila da se brinu o svom mentalnom zdravlju jednako kao i o fizičkom.

Metoda emocionalnog vulkana

Hurley kaže da razgovara s djecom i roditeljima o njihovim osjećanjima koristeći metodu emocionalnog vulkana. Ona na bijeloj tabli nacrta vulkan i objasni im da svako doživljava različita osjećanja u toku dana, a da osjećanja koja ne izrazimo ostaju u vulkanu, njihov intenzitet sve više raste sve dok se ne dogodi erupcija. To je onda trenutak kada dijete plače, šutira i baca stvari.

Hurley kaže da mnogi roditelji ovakve reakcije smatraju poremećajem, međutim, više se radi o potisnutim emocijama kojima se nismo bavili. Zato je važno da naučimo djecu da govore o svojim emocijama.

Budite im primjer i pazite na vlastite navike

Mnoge studije potvrdile su da društveni mediji i videoigrice utječu na djetetovo ponašanje, raspoloženje i naviku spavanja, zbog toga pedijatrica Katherine Williamson savjetuje uvođenje nekih pravila zabrane telefona za vrijeme obroka ili igranje igrica pred spavanje. Također, važno je da pokažete djetetu svoju osjetljivost kako bi i ono s vama bez problema podijelilo neki problem.

"Možete reći danas sam imala problem na poslu, nisam sigurna da li se najbolje nosim s njim, ali dajem sve od sebe", kaže Williamson.

Pazite na način na koji razgovarate

Rachel Busman, klinička psihologinja, kaže kako je važno za roditelje da ne zaključuju stvari na osnovu dječije facijalne ekspresije, već da pruže šansu djetetu da opiše kroz šta prolazi i kako se osjeća.

"Ako primijetite da vaše dijete pravi grimasu na neki stresan događaj, umjesto da kažete 'Nemoj da se nerviraš', ne bi bilo loše da kažete: 'Izgledaš uznemireno, šta se dešava, da li si dobro?', veoma je bitno da vam dijete kaže svoja osjećanja", kaže Busman.

Ako vas interesuje kako je dijete provelo dan u školi, izbjegavajte opšta pitanja poput: "Kako je u školi?" zato što na ovakva pitanja djeca uglavnom odgovaraju kratko bez puno informacija.

"Bolje ga pitajte da li se nešto zanimljivo desilo u školi", rekla je Busman.

Podučite ih meditaciji

Mallika Chopra, ekspertica za meditaciju i kćerka duhovnog vođe Deepaka Chopre, navodi da je naučila da meditira kada je imala samo devet godina. Izjavila je i da je meditacija veliki dar i da rado uči djecu toj tehnici. To iskustvo ju je nadahnulo da napiše knjigu o dječijoj meditaciji, a knjiga sadrži i vježbe zahvalnosti.

Naučite ih da pišu priče

Pisanje priča može ublažiti stres i pomoći kod anksioznosti i depresije. Psihologinja Dianne Maroney također preferira dati svojim malim pacijetima da pišu priče. Zbog toga je pokrenula Imagine Project gdje djeca mogu pisati o onome što im se desilo ako su pod stresom, imaju traumu ili su anksiozna. To im daje nadu, a nada je djeci najpotrebnija.