{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ovisnost o ekranu" je sve češća kod djece

A
1.5.2013. u 15:23
1
0
"Ovisnost o ekranu" je sve češća kod djece
1
"Ovisnost o ekranu" je sve češća kod djece
Šef odsjeka za psihologiju Univerziteta Istanbul prof. dr. Haluk Yavuzer, okarakterisao je "ovisnost o ekranu" opasnu gotovo kao i droge.
On je, u izjavi za agenciju Anadolija (AA), objasnio da je ranije samo televizija bila popularna u smislu ovisnosti od ekrana, ali da je situacija drugačija u modernom dobu, gdje se svi moraju služiti laptopima, kompjuterima, pametnim telefonima i slično.

Dr. Yavuzer je kazao da svi ovi "pametni" uređaji doprinose lijenosti mozga, dodavši da posebno treba biti oprezan sa djecom kada su u pitanju spomenuti aparati.

"Djeca danas crtaju na tablet-računarima, gledaju crtane filmove na laptopu i tako dalje. Ne treba ograničavati djecu u smislu da im se zabrani korištenje tehnike, nego im treba ponuditi alternative, kroz koje će također naučiti nešto, a i zabaviti se. Bolje bi bilo da djeca crtaju na papiru, kao što su i prije, da se igraju loptom vani. Knjige, teatar, muzika, to su neki drugi načini da privučete njihovu pažnju", rekao je on.

Yavuzer je kazao da su roditelji danas više osviješteni u vezi sa opasnostima moderne tehnologije.

"Danas je puno teže biti dobar roditelj. U trci smo sa vremenom, a opet moramo paziti da odgojimo svoju djecu na pravi način. Danas je sve automatizirano. Više ni djeca ne uživaju u aktivnostima koje su ranije rado činili", zaključio je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: