Ne izlažite se riziku
8

Ove namirnice bi žene trebale manje jesti ili potpuno izbaciti tokom trudnoće

D. J.
Foto:Pexsel
Foto:Pexsel
Održavanje zdrave prehrane tokom trudnoće važno je za dobrobit majke i razvoj djeteta.

Postoje brojne hranjive namirnice u kojima se preporučuje uživanje tokom ovog razdoblja, ali i one koje se ne preporučuju za redovitu konzumaciju. Najbolje bi bilo potpuno ih izbjegavati ili konzumirati što je manje moguće.

Sirova jaja

Konzumiranje sirovih jaja može uzrokovati simptome poput vrućice, mučnine, povraćanja i proljeva. Kod trudnica, infekcija salmonelom može dovesti do ozbiljnih komplikacija, stoga se preporučuje izbjegavati hranu u kojoj se nalaze nedovoljno obrađena jaja, poput domaće majoneze ili sirovog tijesta, prenosi The Health Site.

Nedovoljno kuhana ili sirova riba

Sirova riba i morski plodovi mogu biti rizični za trudnice. Konzumacija nedovoljno kuhane ili sirove ribe tokom trudnoće može dovesti do infekcija koje mogu izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije za majku i bebu. Preporučljivo je izbjegavati sirovu ribu i odlučiti se za kuhanu ribu kako bi se smanjio rizik od bolesti koje se prenose hranom.

Neoprano voće i povrće

Neoprano ili neoguljeno voće i povrće može sadržavati bakterije, parazite ili tlo, kao rezultat toga što je u trgovini puno ljudi rukama diralo namirnice. Rješenje ovog problema je temeljito pranje voća i povrća prije konzumacije.

Riba koja sadrži visok udio žive

Hrana bogata živom može biti vrlo štetna tokom trudnoće. Određene vrste riba sadrže visoke razine žive, što predstavlja rizik za majku i dijete. Ribe kao što su sabljarka, skuše, morski pas i određene vrste tune trebalo bi izbjegavati tokom trudnoće, prenosi The Health Site.

Nedovoljno kuhano ili sirovo meso

Slično kao i sirova riba, trudnice bi zbog rizika od štetnih bakterija i parazita trebale smanjiti konzumaciju nedovoljno kuhanog ili sirovog mesa. Bakterije iz nedovoljno obrađenog mesa mogu biti štetne za majku i dijete, stoga bi se trudnice trebale pobrinuti da meso bude temeljito kuhano kako ne bi postojao rizik od bolesti.