Velika Britanija
0

Odrednice "otac" i "majka" iščezavaju iz knjiga rođenih

Sarajevo-x.com
Riječi otac i majka nestaju iz knjiga rođenih kako bi i homoseksualci mogli biti nazvani roditeljima. Naime, u rodnom listu djeteta od sada će biti imena roditelja koji su posvojili dijete i to bez oznaka majka ili otac.

Istospolni parovi će moći biti zavedeni kao legalni roditelji djeteta rođenog vještačkom oplodnjom ili ukoliko je dijete na svijet donijela surogat majka.

Ovakvo mijenjanje zakona povuklo je brojna pitanja u Velikoj Britaniji, a neki stručnjaci smatraju da bi se te potvrde mogle koristiti za prevaru.

"Ovaj zakon bi se mogao koristiti za lažiranje i obmanu. Naime dvije majke bivaju zavedene kao roditelji, a ime biloškog oca se nigdje ne spominje. Majka može obmanuti biološkog oca djeteta, odnosno koristiti se ovim zakonom kako bi ga odstranila iz života djeteta“, upozorio je Baroness Deech, šef odjela za oplodnju i embriologiju u jednoj britanskoj bolnici.

No, homoseksualci su ovaj zakon dočekali sa oduševljenjem.

"Sretni smo da je naš problem napokon prepoznat i da gay parovi više ne moraju prolaziti kroz neugodne procedure usvajanja djetete. Ovaj zakon znači da dvojica muškaraca koja su dijete dobila zahvaljujući surogat majci će moći zadražiti da pravno budu priznati kao roditelji djeteta“, kazao je Ben Simmerskill.

Naime, prema novom britanskom zakonu postojat će originalni list na kojem će biti navedena imena bioloških roditelja, no u zvaničnom rodnom listu kao roditelji će se navoditi parovi koji u usvojili dijete.

Na taj način, usvojeno dijete će nakon što napuni 18 godina moći zatražiti originalni dokument.