Prvi put u Velikoj Britaniji
0

Lezbijkama dozvoljeno da postanu roditelji

Sarajevo-x.com
Natalie Woods i Elizabeth Knowles
Natalie Woods i Elizabeth Knowles
Prvi put u historiji Velike Britanije dvjema istospolnim osobama je dozvoljeno da postanu roditelji, nakon izmjena zakona koji sada predviđa da se u matičnu knjigu rođenih upišu imena roditelja bez oznaka "majka" ili "otac".

Natalie Woods (38) rodila je kćerku Lily May Betty Woods u Brightonu početkom aprila. Njena partnerica Elizabeth Knowles (47) na rodnom listu zamijenila je biološkog oca koji je donirao spermu, piše Daily Mail.

Ovo je prvi slučaj u historiji Velike Britanije da su dvije majke postale roditelji djeteta. Tome su se žestoko protivile neke katoličke grupe koje njeguju tradiciju porodičnih vrijednosti.

Prije nego što je zakon promijenjen istospolni par nije mogao postati roditelj djeteta koje je začeto donorskom spermom.

U knjizi rođenih nijedna od ove dvije žene se ne vodi kao majka, već su upisane kao roditelji kćerke. Ovim izmjenama zakona gospođi Knowles dopušteno je da bude druga majka, što znači da će preuzeti odgovornost i brigu nad djetetom.

Nakon što su upisane u matičnu knjigu rođenih kao dvije majke, gospođa Woods je rekla: "To je fantastično. Da se zakon nije izmijenio, ovo pravo bismo morale tražiti preko sudova."