Zapadni trendovi
0

Sada je jedna među četiri majke samohrana

Sarajevo-x.com
Jedna od četiri majke u Velikoj Britaniji ovih dana je samohrana, i to ne zahvaljujući bilo kakvim problemima u vezi, nego jednostavnom izboru životnog stila. To znači oslanjanje na socijalnu pomoć države prije nego život sa partnerom koji bi je izdržavao, navodi se u istraživanju British Social Attitudes

Pregled društvenih kretanja poznat kao British Social Attitudes u svome najnovijem izdanju donosi podatak da 57 posto samohranih majki sa djecom ispod 13 godina, nikada nije bilo udato ili živjelo sa muškarcem.

U nedostatku muškaraca koji su vrijedni braka, one odlučuju da se oslone na novac poreskih obveznika kako bi osigurale dohodak, tvrdi autor izvještaja Geof Dench.

"Politike koje su usmjerene na pomoć samohranim majkama kako bi bile samodovoljni radnici su pogrešne", izjavio je on u ozbiljnoj kritici vladine politike.

"Šta većina usamljenih majki treba i šta mnoge žele, i možda čekaju, je siguran partner za oslonac, sa kojim će se moći smiriti. Za politiku bi imalo više smisla da se koncentrira na suočavanje sa muškom nezaposlenošću, kako bi oni mogli biti ponovo spremni na ženidbu".

Njegova kontroverzna otkrića privukla su velike kritike od strane ministara i kampanja za porodicu, koji su propitivali njegove brojke i označili njegovu analizu kao "zastarjelu".

Prezentirajući svoje nalaze na seminaru organizacije Center for Policy Studies, Dench je izjavio kako je broj samohranih majki porastao sa deset na 25 posto u proteklih 20 godina.

U 80-tim godinama samohrane majke su se tipično rastavljale od partnera nakon dugo godina zajedničkog života i braka. Sada, raste broj onih koje nikada nisu bile u vezi, tvrdi on.

Denchovo istraživanje je također otkrilo da 50 posto samohranih majki vjeruje da je biti kućanica nagrada, što je skok sa 38 procenata u studiji iz 1990-te godine.

Manje od 50 posto majki se izjasnilo da je brak najbolja vrsta veze, dok je njih 31 posto reklo kako nema svoje određeno mišljenje o tome.

"Samohrano majčinstvo izgleda sve više kao opcija za one žene koje najviše žele da postanu majke ali žele da izbjegnu finansijske rizike oslanjajući se na muškog pomagača", kaže se u istraživanju.
. Matthew Elliot izvršni direktor Alijanse poreskih obveznika je ovim povodom izjavio da je zabrinjavajuće da je sistem pristrasan u pogledu kohabitacije braka.

"Mnogi ljudi se brinu da bi mogli biti kažnjeni zbog izbora da žive zajedno kao porodica. Lako je ministrima njuškati i sugerirati da je nekoliko stotina funti godišnje mala suma novca, možda samo za njih, ali za siromašnije ljude to čini veliku razliku".

Sally Russell, direktorica web sitea za roditelje, Netmums, izjavila je kako je pritisak na samohrane roditelje veliki. Većina ne bira da budu samohrane i ne čeka samo muškarca, spremna da ga sačuva, kaže ona.