Probajte
18

Novo istraživanje otkriva kakvu ishranu treba praktikovati za brže začeće

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Istraživanje s Harvarda pokazalo je da se promjenom životnog stila, uključujući svakodnevno vježbanje i promjenu prehrane, povećava šansa za začeće, prenosi Healthline.

Žene koje su najmanje izložene riziku neplodnosti su upravo one koje su jele manje transmasnih kiselina i jednostavnih ugljikohidrata koji obiluju šećerom te su ujedno i konzumirale više biljnih nego životinjskih proteina, više vlakana i željeza i uzimale vitaminske dodatke.

Eksperti s Harvarda preporučuju da povećate unos voća, povrća, žitarica, mahunarki, sjemenki, orašastih plodova, svježih mliječnih proizvoda, nemasnog mesa, ribe i biljnih ulja ako želite povećati plodnost.

Upravo onako kako prethodno spomenute namirnice povećavaju plodnost, tako crveno meso, mesne prerađevine, grickalice, gotovi umaci za salate, proizvodi s rafiniranim šećerima, zaslađeni sokovi i polugotova, gotova i pržena hrana smanjuju plodnost.

Previše i premalo kilograma može poremetiti ciklus, što će utjecati i na neredovite ovulacije.

Britanska ekspertica za žensko zdravlje i plodnost Emma Cannon savjetovala je da očistite kuhinju od procesirane i upakovane hrane, da napravite zalihe žitarica, orašastih plodova, biljnih čajeva, sušenog voća, sirovog kakaa i biljnih ulja.

Jedite pet do osam porcija voća i povrća na dan, kuhajte supu od kostiju i dan obavezno započnite toplom limunadom, jajima, avokadom ili kašom od žitarica sa sjemenkama. Svaki dan pijte po dva litra vode sobne temperature te obratite pažnju da svaki obrok pojedete u miru i polako.