Budite jasni
0

Nekoliko načina kako da potražite potrebnu pomoć u prvim danima roditeljstva

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Traženje pomoći može biti teško u bilo kojoj životnoj fazi, a to je posebno izraženo kada dobijete dijete. Za vrijeme prvih problema poput izvlačenja kolica uz stepenice i bavljenja postporođajnom anksioznošću može biti teško tražiti pomoć.

Možda ćete se osjećati kao da se namećete drugima tražeći pomoć. No trebate znati da je za malo dijete potrebna velika količina energije i hrabrosti pa je sasvim prirodno da se ponekad osjećate slabo i nemoćno. Donosimo vam nekoliko savjeta kako da tražite pomoć od porodice, prijatelja, saradnika pa čak i vašeg partnera.

Pojasnite šta vam treba: Usljed stresa i nervoze ponekad nećete biti u mogućnosti savršeno objasniti šta vam treba. Napravite popis stvari u kojima vam treba pomoć, a zatim ih razvrstajte po kategorijama s najvišim i najnižim prioritetom.

Ovaj popis obaveza neka vam uvijek bude pri ruci. Popis će dati smjer i drugima. Kada vam dolaze gosti, obično su fokusirani na bebu, a ono što će vam možda trebati jeste da vam naprave sendvič, stave veš na pranje ili da vam očiste toalet, pa ako vas ljudi pitaju treba li vam pomoći, samo im dajte ovaj spisak.

Ne plašite se tražiti pomoć drugi put. Ukoliko vaš supružnik ne reagira, obratite se svojoj porodici ili bliskim prijateljima.

Mudro koristite društvene mreže. Naime, društvene mreže mogu biti savršeno mjesto za pronalaženje podrške drugih novih mama, ali i za povezivanje s drugim roditeljskim grupama, kao i drugim resursima u njihovim zajednicama.

Nađite nekog ko vam može pomoći u čišćenju domaćinstva. To ne moraju biti članovi vaše porodice niti prijatelji, unajmite ženu koja će vam očistiti stan.

Onima koji imaju manje savršene odnose s porodicom možda je lakše o problemima zargovarati s ljudima koji im nisu bliski. Stoga pokušajte u grupi za podršku. Puno je lakše dijeliti probleme s ljudima koji su u istom sosu kao i vi.

Savjetnici za dojenje, pedijatri i porodični terapeuti postoje s razlogom. Ukoliko imate problema, slobodno se možete obratiti i njima. Ako imate pitanja o njezi i hranjenju beba, ne oklijevajte pitati svog pedijatra.

Oslonite se na ljubaznost stranaca. Ukoliko ne možete istovremeno nositi kolica, bebu i namirnice, slobodno se oslonite na pomoć stranaca. Recite: "Ruke su mi pune, možete li mi, molim vas, otvoriti vrata".

Osim toga, morate početi komunicirati s partnerom. U tom najintimnijem odnosu veoma je važno komunicirati iskreno. Komuniciranje o potrebama nije jednokratan razgovor, već svakodnevna rasprava. Partner mora znati da vam je pomoć neophodna.