Važan savjet
16

Ova hrana je najvažnija za mozak djece

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Hrana koju dajete djeci da jedu utječe na njihov razvoj, ali i razvoj struktura i veza u njihovom mozgu.

Smjernice Američke akademije pedijatara (AAP) objavljene su u časopisu Pediatrics, a na popisu se kao najvažnije hranjive tvari spominju proteini, cink, željezo, folati, određeni vitamini i nezasićene masne kiseline. Naime, prehrana u kojoj nedostaju ovi nutrijenati može dovesti do doživotnih problema u radu mozga.

Dr. Sarah Jane Schwarzenberg, članica Odbora za prehranu AAP-a, kaže da se prehrana isključivo majčinim mlijekom preporučuje do otprilike šestog mjeseca starosti. Nakon toga, majčino mlijeko ne može osigurati količinu željeza i cinka koja je potrebna rastućim bebama.

"Mnoga hrana za bebe obogaćena je cinkom i željezom, ali pasirano meso dobar je prirodni izvor navedenih nutrijenata. Žitarice za dojenčad također su obogaćene ovim nutrijentima i mogu biti dobra prva hrana za bebe", rekla je.

Uz majčino mlijeko, najbolja prehrana za bebe je ona koja uključuje raznovrsne namirnice poput mesa bogatog proteinima te voće i povrće koje sadrži različite vitamine i minerale.

"Dojenčad je vrlo osjetljiva na nedostatak hranjivih tvari. Njihov se mozak razvija velikom brzinom između prve i druge godine, pa želimo da pedijatri preporučuju zdrav spektar namirnica", dodaje.

Studije pokazuju da je rana prehrana važna za izgradnju zdravog mozga. Ako propustite priliku upoznati razvojne prekretnice tokom prvih dana života, ne postoji prilika da vratite vrijeme i nadoknadite izgubljeno.