Spavat će cijelu noć
11

Naučite vašu bebu da čvrsto spava za samo sedam dana

DP
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Ako se vaša beba stalno budi, najbolje što možete napraviti za svoju i njenu dobrobit jest da je naučite kako spavati po ustaljenom obrascu. Kada beba tek dođe na svijet, spremni ste žrtvovati vlastiti san kako bi se pobrinuli za nju, ali već nakon nekoliko mjeseci, postat ćete jako umorni.

Dobra je vijest da bebe počinju spavati čvrsto tokom cijele noći između trećeg i četvrtog mjeseca. Ipak, roditelji ih katkad nesvjesno potiču na loše obrasce sna koji mogu biti dugoročni.

Ako vaša beba ima šest mjeseci ili više, onda je vrijeme da je naučite kako spavati kvalitetno i tokom cijele noći. Ove korake trebali biste primijeniti u rasponu od sedam dana, zato budite ustrajni.

Prvi dan: Početak rutine

Mnoge bebe pomiješaju noć s danom jer spavaju dugo tokom prijepodneva pa se probude onda kada bi trebale spavati. Danas ćete tome stati na kraj. Posljednja istraživanja pokazala su da je moguće naučiti novorođenčad da razlikuju kada je dan, a kada noć, piše Parents. Sve što trebate napraviti jest da primjereno naznačite bebi koje je doba dana.

Sljedećeg je jutra probudite malo ranije i neka to postane nova rutina buđenje. Dakle, u određeno vrijeme svakoga dana. Pomaknite njen krevetić bliže prozoru i ostavite roletne podignute. Prirodno svjetlo pomaže bebi da napravi svoj cirkadijalni ritam, biološki ritam u ljudskom organizmu kojim se usklađuju dnevno-noćne funkcije organa, između ostalog. Isti učinak postići ćete i kada beba spava pored podignutih roletni jer će joj dan signalizirati da je vrijeme za buđenje, a ako se probudi tokom noći, to će joj poručiti da nastavi spavati.

Osmislite nekakvu rutinu uspavljivanja. Prije nego što je ušuškate, možete joj pročitati neku priču ili otpjevati uspavanku.

Drugi dan: Vježbom do savršenstva

Važno je da danas nadogradite jučerašnju rutinu. Ako je beba i dalje gladna tokom noći, možete je nahraniti, a da je ne stimulirate, tako što ćete pristupiti smireno, s ugašenim svjetlom. Cilj je bebi dati do znanja da je i dalje noć, usprkos tome što je hranite. Zato napravite kontrast pa hranjenje tokom dana učinite aktivnijim. Tada joj, na primjer, pjevajte pjesmicu ili golicajte tabane.

Obratite pažnju na sve ono što umiruje vašu bebu. Dok je jednoj bebi kupka smirujuća, drugoj je zabava. Psiholozi i pedijatri predlažu da primijenite i umirujuće zvukove. Šumovi ventilatora ili klima uređaja pomažu. Dobra strana bijelog šuma jest to što ga možete prestati koristiti čim beba uspostavi ustaljenu rutinu sna.

Treći dan: Počinje plač

Večeras spustite bebu u krevetić na spavanje dok je još budna. Stručnjaci ističu da je ovo najvažniji korak. Čak i ako zaspi dok je dojite, razbudite je dovoljno da joj oči budu otvorene dok je spuštate u krevetić. Prirodno je da bude plača, ali to će teže pasti vama, nego bebi. Roditeljima je urođeno da plač bebe dožive kao agoniju. Zato morate podsjetiti sebe što je cilj - zdrav obrazac spavanja. Nema razloga da budete zabrinuti da će ignoriranje njenog plača ostaviti bilo kakve mentalne ožiljke.

Privikavanje na zdrav obrazac spavanja teže pada starijim bebama pa je sasvim očekivano da će beba od pet ili šest mjeseci više plakati. Samo ako primijetite da plač traje predugo, obiđite bebu i uvjerite je da ste blizu. Neka taj obilazak bude kratak. Nemojte paliti svjetlo, vaditi je iz krevetića ili joj davati dudu ili bočicu. Stručnjaci upozoravaju da će kasnije plakati ako ne dobiju nešto od toga kada se probude ili prije nego što zaspe.

Četvrti dan: Budite ustrajni

Prethodna vam je noć zasigurno teško pala, ali večeras već možete očekivati pomak. Bebi će biti potrebno manje vremena prisjetiti se da plačem ništa neće postići. Odgodite vrijeme za obilazak za 10 minuta. Morate biti ustrajni jer će beba, u suprotnom, duže plakati, a možda će to činiti i dva puta tokom noći.

Peti dan: Stvari dolaze na svoje

Bebe se uglavnom priviknu već između trećeg i petog dana. Ako beba i dalje plače, odgodite vrijeme za obilazak za 15 minuta. Provjeravanje bebe najprije služi da se umire roditelj, kako objašnjavaju stručnjaci. Dovoljno je proviriti kroz odškrinuta vrata sobe i pogledati što beba radi, tako da vas ona i ne primijeti.

Kada je riječ o hranjenju tokom noći, već s 3-4 mjeseca vrijeme je da s tim stanete. Kod mlađih beba to, naravno, još nije opcija, ali možete se pobrinuti da hranjenje učinite brzim i tihim. Mazite bebu, ali nemojte joj pjevušiti. Čak i kada joj mijenjate pelenu, probajte ne paliti svjetlo. Čim sa svim završite, spustite je u krevetić.

Šesti dan: Čvrst san je stigao

Ovo je trenutak koji ste čekali. Možda osjetite potrebu da obiđete bebu s vremena na vrijeme, ali budite opušteni. Obucite joj toplu pidžamicu tako da se ne morate brinuti hoće li maknuti pokrivač tijekom noći. Dopustite bebi da se privikne na ovaj obrazac spavanja. Istovremeno, dopustite sebi mir i spokoj kako biste i sami zaspali.

Sedmi dan: I vi spavate čvrsto

Ne samo da ste pronašli način da se ponovno naspavate noću, već ste i svojoj bebi podarili nešto dragocjeno. Dobre navike pri spavanju kod bebe su jednako značajne koliko i održavanje higijene. Neće sve biti savršeno katkad, primjerice kada je beba bolešljiva ili dobije bracu ili seku. Stručnjaci poručuju da čak i one bebe koje čvrsto spavaju katkad imaju poteškoće. Samo se držite provjerenog plana, a vaše će se dijete priviknuti još brže nego prvi put.