Mame, oprez
17

Način života prije začeća može utjecati na bebino zdravlje

Klix.ba
Fotografija: Shutterstock
Fotografija: Shutterstock
Independent je prenio istraživanje u kojem je utvrđeno da na bebino zdravlje utječe mnogo više od samog ponašanja majke u trudnoći. Ovo se najviše odnosi na pretile osobe ili osobe koje konzumiraju alkohol i ne hrane se ispravno.

U istraživanju je učestvovalo 509 žena u dobi od 18 do 42 godine, koje su živjele u Velikoj Britaniji i Australiji prije nego su zatrudnjele. Vrijeme prije začeća nije obuhvatilo mjesece i godine u kojima su pojedinci tek dolazili do idealnog nivoa zdravlja prije začeća. Prema analizama, 96 posto žena je imalo niži nivo folata i željeza od onoga koji bi trebale imati.

"Period začeća je kritičan jer prekomjerna težina, loš metabolizam i loš način prehrane roditelja može izazvati hronične bolesti kod djece", rekla je profesorica Judith Stephenson.

Prehrana, alkohol i cigarete imaju veliki utjecaj na buduće potomke. Prijašnja istraživanja su potvrdila povezanost pretjeranog unosa kofeina, alkohola, zatim pušenja, pretilosti i neuhranjenosti s razvojem kardiovaskularnih, metaboličkih, neuroloških i imunih bolesti djeteta u djetinjstvu i odrasloj dobi.