Šta kažu pedijatri
75

Kada je vrijeme da prvi put s novorođenčetom izađete u šetnju

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mnogi roditelji su dilemi oko toga kada bi prvi put sa svojim novorođenčetom trebali ići u šetnju. Pedijatri otkrivaju da li bi se trebali držati tradicije.

Naime, u mnogim zemljama, uključujući Bosnu i Hercegovinu, postoji tradicija da dijete ide u šetnju s roditeljima 40 dana nakon rođenja. Ovaj vremenski period je zapravo bio potreban majkama kojima je trebalo duže da se oporave od poroda pa nisu izlazile iz kuće.

Ljekari navode da se ne morate pridržavati ovog savjeta. Ukoliko se osjećate dobro i odmorno, bez ikakvog straha možete izaći s mališanom.

Preporučuju primjenjivanje principa postepenog produljivanja vremena šetnje. Naime, to znači da bi prva šetnja s bebom trebala trajati 10 minuta.

Svaka naredna šetnja bi trebala trajati pet minuta više od prethodne. U bebinih prvih mjeseci ili dva šetnje trebale trajati maksimalno sat ili dva.

Naravno, trebate voditi računa da beba bude nahranjena i obučena u skladu s vremenom. Tokom ljetnih mjeseci vodite računa i o tome da ne izgori na suncu.