Razvoj mališana
13

Kada bebe počinju prepoznavati svoje ime

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Tokom svoje prve godine, vaša beba će ispuniti mnoge prekretnice, a možda jedna od najuzbudljivijih je prepoznavanje i reagiranje na njihovo ime.

Roditelji najčešće ne mogu savladati nalet radosti koji dolazi kada njihov mališan prvi put okrene glavu nakon što ga pozovu. Prepoznavanje imena se oslanja na "receptivni jezik", koji uključuje obradu izgovorenih riječi i zvukova.

Možda zvuči složeno, ali možete očekivati ​​da će vaš mališan savladati ovu vještinu nekoliko mjeseci prije svog prvog rođendana, navodi magazin Parents.

Većina beba prepoznaje svoje ime između četvrtog i devetog mjeseca starosti. Kada vaša beba savlada tu vještinu, možda ćete primijetiti da vas stalno gleda – ili reagira na neki drugi način – kad god je pozovete.

Roditelji će vjerovatno prije ovoga vidjeti neke druge prekretnice vezane za jezik. Na primjer, u periodu od četvrtog do šestog mjeseca, vaša beba može osjetiti promjene u tonu kada razgovarate s njom, prema Američkom udruženju za govor-jezik-sluh (ASLHA) .

I počevši nakon sedmog mjeseca, oni će skrenuti pažnju da vide odakle dolaze različiti zvuci. Važno je, međutim, napomenuti da bebe razvijaju različite jezičke vještine u različito vrijeme.