Jedna od šest žena može prirodno zatrudnjeti i nakon neuspješne vantjelesne oplodnje

Jedna od šest žena može prirodno zatrudnjeti i nakon neuspješne vantjelesne oplodnje
8
M. A.
27.7.2019. u 22:49
8
komentara
8

dijeljenja
Jedna od šest žena može prirodno zatrudnjeti i nakon neuspješne vantjelesne oplodnje Ilustracija: Shutterstock
Jedna od šest žena koje su prošle kroz neuspješan IVF proces u stanju je naknadno začeti prirodnim putem, tvrdi se u novoj studiji.
U istraživanju koje su proveli naučnici s Univerziteta u Aberdeenu pregledani su podatke 2.133 žene koje su prošle kroz IVF tretman između 1998. i 2011. godine u klinici u Aberdeenu.

Objavljena u časopisu Human Reproduction, studija je ukazala na to da 1.073 od ukupnog broja učesnica koje su prošle kroz IVF tretman ili nisu ostale u drugom stanju ili su doživjele pobačaj.

Međutim, 17 posto žena koje nisu imale uspjeha u IVF terapiji, tj. jedna od šest ispitanih, bile su u stanju da prirodno začnu u roku od pet godina.

David McLernon, glavni istraživač studije, objasnio je da parovi koji se podvrgavaju IVF tretmanu prolaze kroz fizički i emocionalno zahtjevno iskustvo, bez obzira na rezultat.

"Kada se okonča proces bez velikog uspjeha, razumljivo je da se parovi mogu uznemiriti. Ova studija će dati parovima jasniju predstavu o njihovim šansama za prirodno začeće čak i nakon neuspjeha IVF metode", rekao je McLernon.

Naučnik je dodao da se nada da će studija pomoći onima koji se podvrgavaju IVF procesu da budu informisani o razdoblju i nakon procedure.

"Bilo je nekoliko ograničenih studija koje su ranije istraživale ovu oblast, ali većina njih je bila zasnovana na istraživanjima sa slabom stopom odgovora i malom veličinom uzorka. Ova studija je razmatrala podatke više od 2.000 žena", kaže istraživač.

Uprava za humanu oplodnju i embriologiju (HFEA) navodi da je prosječna stopa uspješnosti IVF tretmana za žene mlađe od 35 godina 29 posto.

Prosječna stopa uspjeha za žene u dobi između 35 i 37 godina je 24 posto, dok je prosječna stopa uspjeha za žene u dobi od 38 do 39 godina 17 posto.

U međuvremenu, prosječna stopa uspjeha za žene u dobi iznad 44 godine je tri posto, piše Independent.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...