Bebe
21

Jedan restoran će vam platiti 10.000 dolara ako dijete nazovete Kvinoja

Klix.ba
Da li biste djetetu dali ime prema žitarici? Jedan restoran se dosjetio neobičnog načina da promoviše vlastiti proizvod i od roditelja traži upravo to.

Roditelji ponekad imaju običaj svojoj djeci davati prilično neobična i naizgled besmislena imena, a neka iz 2014. godine o kojima je Time pisao su Ruckus, Princecharles i Legendary. Također, poznat je i slučaj iz Francuske u kojoj roditeljima nije bilo dopušteno da djevojčicu nazovu Nutella, pa je beba dobila ime Ella.

Ipak, lanac restorana BJ's Restaurants je spreman svojim kupcima uručiti poklon-bon u iznosu od 10.000 dolara ukoliko svoje dijete nazovu Kvinoja. Poklon-bon se može koristiti u svim njihovim restoranima, isključivo za objede.

Ideja iza BJ's Restorana jeste da na ovaj način promovišu svoje novo jelo sa kvinojom.

Kvinoja (eng. quinoa) je usjev nalik žitaricama pa se prije svega uzgaja zbog jestivog sjemenja. Ovu drevnu južnoameričku biljku nazivaju majkom žitarica, a još prije 5.000 godina ova biljka se kultivirala na području Perua, Čilea i Argentine. Uz kukuruz, bila je jedna od dviju osnovnih prehrambenih namirnica u carstvu Inka.