Iskrivljena slika
838

Istraživanje pokazalo da većina majki smatra kako dojenje nije realno predstavljeno u javnosti

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Dok se od prvog od sedmog augusta obilježila svjetska sedmica dojenja, magazin Parents predstavio je rezultate istraživanja jedne kompanije koji su utvrdili da većina ispitanih majki smatra da se dojenje u medijima i javnosti ne predstavlja realno što predstavlja dodatan izazov.

Većina dojenčadi ne doji isključivo ili ne nastavlja dojiti onoliko koliko je preporučeno, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). No, potrebno je istražiti razloge zašto je to tako, a novo istraživanje komapanije Lansinoh donosi uvid u tu temu.

Iz kompanije su nedavno razgovarali sa više od 1.000 majki i otkrili da se više od polovice (57 posto) osjeća nespremno za iskustvo dojenja. Nakon razmišljanja o rješenjima, 37 posto bi željelo vidjeti više edukacije o dojenju prije rođenja, 35 posto je reklo da bi više pomoći za porodiljsko odsustvo pomoglo, a 53 posto je reklo da bi im realniji prikaz dojenja (i porođaja) u medijima i na društvenim mrežama pomogao da se osjećaju spremniji.

Zapravo, ogromna većina ispitanika (81 posto) rekla je da dojenje nije realno prikazano u popularnim medijima.

Osim toga, više od 50 posto mama reklo je da im je dojenje izazovnije nego što su očekivale. Njihovi glavni izazovi su: učenje kako dojiti na početku, bol povezan s dojenjem i iscrpljivanje koje uzrokuje.

Čak 49 posto majki koje su dobile i drugo dijete rekle su da nisu spremne za iskustvo dojenja, a gotovo isti broj (48 posto) rekao je da je dojenje "po drugi put" bilo teže nego što su očekivale.

Pritisak na dojenje je također uzeo danak mnogim anketiranim mamama. Na pitanje: "Da li biste se osjećali krivima da niste dojili?" većina majki (74 posto) reklo je da. Na pitanje koja riječ najbolje predstavlja njihovo iskustvo dojenja, mame su odgovorile pozitivno i negativno riječima poput "veza", "teško", "nagrađujuće", "bolno", "stresno" i "nevjerovatno".

Na kraju, 70 posto ispitanih ljudi reklo je da društvo nedovoljno podržava dojilje.