Suplementi su važni
50

Donosimo vam savjete u ishrani koje ženama mogu povećati šansu da ostanu trudne

L. R.
Unos povrća i voća prije i tokom trudnoće je važan © Shutterstock
Unos povrća i voća prije i tokom trudnoće je važan © Shutterstock
Iako su neželjene trudnoće česte, mnoge žene se znaju boriti i s neplodnošću. Najčešći faktori rizika neplodnosti su starost, ishrana, fizička aktivnost i tjelesna težina, stres i loše navike poput pušenja ili konzumiranja alkohola.
Ipak postoje načini kako povećati plodnost tako što je za početak potrebno uvesti zdravije životne navike i regulirati tjelesnu težinu, a poželjno je i da se obavi pregled kod liječnika.

Kada je riječ o težini, treba voditi računa da nemate visok procenat masti u tijelu, odnosno da niste pretili. Također, nizak procenat masti u tijelu koji vodi ka pothranjenosti može biti uzrok zašto žene ne mogu ostati u drugom stanju. Idealan procenat masti u tijelu za žene koje žele zatrudniti je između 23 i 30 posto.

Žene će plodnost povećati tako što će izbaciti transmasti i proste šećere, jer to direktno utiče na inzulin u organizmu, a on je jako bitan za mnoge druge procese u tijelu. Kao zamjenu za transmasti preporučuju se maslinovo i kokosovo ulje, orašasti plodovi i riba.

Svakako je važno provjeriti i razinu vitamina i minerala u organizmu pa prema tome uzimati dodatne suplemente koji će povećati plodnost. Postoje suplementi koji će povećati plodnost, a to su cink, željezo, selen te vitamini D, E i C.

Također, potrebno je da unose više voća i povrća. No, ono što je važno jeste da se te namirnice temeljito isperu kako bi se uklonile razne hemikalije i pesticidi. Najbolji prijedlozi voća i povrća jesu oni koji su bogati antioksidansima.