Tajna majčinog mlijeka
10

Dojilje s uravnoteženom ishranom imaju bebe optimalne tjelesne težine

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Dojilje sa zdravim prehrambenim navikama i uravnoteženom ishranom uglavnom imaju bebe optimalne tjelesne težine koje su kasnije u toku života zaštićene od gojaznosti, kažu istraživači.

Brzo dobijanje na težini i nakupljanje masnoće tokom prvih šest mjeseci života djeteta su faktor rizika za gojaznost kasnije tokom života, objasnili su oni.

"Dijete koje je premašilo optimalnu težinu za svoju dob, posebno ako se to desi u prvih šest mjeseci, ima veće šanse da postane pretilo već u adolescenciji", kaže autorica studije Ellen Demerath.

Ona i njene kolege istražile su efekt ishrane dojilje na rast i razvoj dojenčadi, a njihova studija je uključivala 354 dojilje. One su ispitane o njihovim prehrambenim navikama tokom trudnoće te jedan i tri mjeseca nakon porođaja.

Bebe onih majki koje su imale zdraviju ishranu u bilo kojem od navedenih vremenskih intervala manje su težile i imale su niži postotak tjelesne masti u prvih šest mjeseci od onih čije su majke imale lošiju prehranu, javlja Health24.

Ishrana majke nije utjecala na to koliko je tkiva bez masti, uključujući kosti i mišiće, dijete imalo, prema istraživanju objavljenom nedavno u časopisu Nutrients.

"Ovo je dokaz da majke koje konzumiraju visokokvalitetne namirnice mogu pomoći svojim bebama da budu optimalne težine i da imaju manje tjelesne masti od djece onih majki koje su se nezdravo hranile, a istovremeno se sprečava i rizik od pretilosti u budućnosti", rekla je Demerath.

Sljedeći korak koji naučnici nastoje poduzeti jeste da saznaju šta je to u majčinom mlijeku što bi moglo pomoći djeci da budu optimalne težine i da se pravilno razvijaju. Ta informacija mogla bi pomoći majkama da odluče šta da jedu da bi imale zdravo mlijeko za svoju djecu, kaže Demerath.