{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dojenje bi moglo spasiti 95 beba svakog sata

18.2.2013. u 21:38
63
6
Dojenje bi moglo spasiti 95 beba svakog sata
63
Dojenje bi moglo spasiti 95 beba svakog sata
Životi 95 beba mogli bi biti spašeni svakog sata ako bi majke počele dojiti svoju novorođenčad sat nakon što ih rode, objavila je organizacija Save the Children.
Konzumiranje majčinog mlijeka u prvih sat vremena nakon rođenja pokrenut će imuni sistem djeteta i povećati šanse za preživljavanje tri puta.

Ako bi majke nastavile dojiti idućih šest mjeseci dijete bi bilo otpornije na bolesti poput pneumonije i dijareje za 15 puta, tvrdi se u izvještaju.

Kako kažu u organizaciji, postoji veliki napredak u smanjenju dječije smrtnosti, ali moglo bi se još uraditi na tom polju ako bi se majke podstakle da doje.

"Iako su prednosti dojenja poznate u razvijenom svijetu, jer je besplatno, prirodno i štiti novorođenče, premalo pažnje se posvećuje pomaganju majkama da doje u siromašnijim zemljama. Ako bi se svaka beba dojila tokom prvog sata života, koji nazivamo moćnim, spasili bismo 830.000 novorođenčadi od smrti svake godine, što čini 95 beba svakoga sata", rekao je Justin Forsyth, izvršni direktor organizacije Save the Childrena.

Stopa dojenja je u padu širom Istočne Azije i nekih nasljenijih afričkih zemalja poput Etiopije i Nigerije.

Iz ove organizacije ističu kako su reklame velikih kompanija, koje sugerišu da je njihova hrana najbolja za bebe, neprikladne i da mogu imati negativan efekt.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: