Bebe
0

Djeca ometaju zdrav život mladih američkih roditelja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Djeca starosti do pet godina, u znatnoj mjeri ometaju svoje mlade roditelje da vode zdrav život - da budu dovoljno fizički aktivni i da se zdravo hrane, ukazalo je istraživanje u Medicinskom centru pri Univerzitetu američke savezne države Minesote.

Istražujući način života više 1.500 mladih odraslih Amerikanaca (prosječne starosti 25 godina), tim iz Minneapolisa je utvrdio da mlade majke više nego njihove vršnjakinje bez djece prijavljuju konzumiranje zaslađenih bezalkoholnih pića i zasićenih masti, prenosi Reuters.

Mlade majke također u prosjeku prijavljuju svega 2,5 sati umjerene do živahne fizičke aktivnosti sedmično, dok su mlade Amerikanke bez djece u prosjeku sedmično fizički aktivne nešto preko tri sata.

Mladi američki očevi prosječno su fizički aktivni manje od 5,5 sati sedmično, dok su njihovi vršnjaci bez djece fizički aktivni gotovo sedam sati.

Vjerovatno manjak vremena i energije utiče i na pribjegavanje "brzoj" hrani, bogatijoj kalorijama i nezdravim mastima - makaronima sa sirom, pohovanoj piletini itd., ali to se začudo odnosi samo na majke a ne i na mlade očeve, koji se hrane isto kao i muškarci bez djece.

Mlade majke sklone su i da budu nešto teže od žena koje nemaju djecu, jer dnevno u prosjeku konzumiraju 400 kalorija više, ali kod nekih je to i posljedica činjenice da su iz trudnoće izašle tokom prethodnih godinu dana.