Naučnici otkrili
0

Djeca koja igraju videoigre su kreativnija

Sarajevo-x.com
Studija vođena na Michigan State Univerzitetu otkriva da su djevojčice i dječaci koji igraju videoigrice kreativniji od onih koji ih ne igraju.

Health Canal izvještava da je istraživanje obavljeno na 500 djece dobi od 12 godina i da su naučnici zapazili značajan pomak u kreativnosti ukoliko su djeca igrala videoigrice. Upotreba telefona, interneta i računara nije povezana sa razvijanjem mašte.

Procjenjivanje nivoa kreativnosti uradili su korištenjem Torrance testa. Ovaj test uključuje zadatke kao što je crtanje zanimljivih i uzbudljivih crteža sa polaznom instrukcijom da sve linije moraju biti krive. Zatim sliku treba imenovati i ispričati priču o njoj.

Otkriveno je da dječaci igraju igre češće od djevojčica i da su im draže nasilnije i sportske igre. Djevojčice najviše igraju igre u kojim postoji neka vrsta interakcije. Međutim, bez obzira na pol, rasu ili vrstu igrice, ova studija je otkrila da su videoigrice jedina tehnologija koja ima veze sa kreativnošću.

Profesorica psihologije na Michigan State Univerzitetu, koja je bila i vođa istraživanja, Linda Jackson, rekla je da bi ova studija mogla pomoći dizajnerima video igrica da još više podstiču kreativnost kod djece.