Istraživanje pokazalo
0

"Smart" telefoni i videoigre zbližavaju djecu i roditelje

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Igranje video igara i korištenje "smart" telefona pomaže roditeljima i djeci da se zbliže, navodi se u novom istraživanju.

Četiri od pet roditelja opisalo je igranje videoigara sa njihovom djecom kao "kvalitetno vrijeme", dok 32 posto roditelja igra videoigre da djecom svaki dan.

Više od 3.000 roditelja učestvovalo je u anketi Univeziteta Goldsmiths i kompanije za videoigre PopCap. Tako je 22 posto mama i očeva kazalo je da je igranje kompjuterskih igara pomoglo njihovoj djeci da razviju bolje razumijevanje tehnologije.

Studija je pokazala da i djeca stara dvije godine znaju se koristiti "smart" telefonima i ostalim tablet uređajima.

Četvrtina ispitanih roditelja (27 posto) kazala je da djeca od njih posuđuju "smart" telefone i tablete kako bi igrali videoigre na njima.

Mnoge bake i dede otkrili su da igraju videoigre sa svojom unučadi kako bi se što bolje zbližili sa njima.

"Ova studija je važna jer otkriva društvene pogodnosti igranja video igara", izjavio je Tomas Chamorro-Premuzic sa Univerziteta Goldsmiths.

"Prethodna istraživanja odnosila su se samo na individualne efekte videoigara, ali u dobu društvenih online igara one igraju važnu ulogu u unaprijeđivanju društvenih odnosa. Činjenica je da roditelji i bake i dede koriste videoigre kako bi se povezali sa svojom djecom i unučadi, i to uspješno, što sugerira da videoigre mogu unaprijediti društvene vještine i ključno doprinijeti dobrom roditeljstvu, a i razvoju djeteta", zaključio je Chamorro-Premuzic.